
 

 

Opinion No. 39-3077  

March 31, 1939  

BY: FILO M. SEDILLO, Attorney General  

TO: Mrs. Bertha Bailey, Secretary, State Board of Cosmetology, Albuquerque, New 
Mexico.  

{*30} In your letter of March 29 you ask for an interpretation of Section 12 of Chapter 
229 of the Session Laws of 1937 relating to the control of the cosmetology and beauty 
culture industry.  

You inquire whether seventy-five percent of the shop owners and operators in any 
Judicial District may vacate an order of the State Board of Cosmetology establishing 
minimum prices for cosmetology and beauty culture work in such district.  

Once the Cosmetology Board has approved a price agreement in any district, 
establishing minimum prices for cosmetology and beauty culture work theretofore 
submitted to the Board by any organized group of at least seventy-five percent of the 
cosmetologists and beauty culturists in that district, it is my opinion that such price 
agreement stands as approved by the board and cannot be vacated by further action on 
the part of the cosmetologists or beauty culturalists in the district affected. In other 
words, a price agreement among cosmetologists and beauty culturists in any district 
does not become effective until approved by the Board of Cosmetology, and the order 
of the Board approving the price agreement may be vacated only by action of the 
Board.  

If a representative group of cosmetologists {*31} and beauty culturists in any district 
desire to change any price agreement heretofore adopted and approved by the Board, 
their recourse is to make proper complaint to the Board and after investigation the 
Board may or may not vacate its order theretofore entered approving the former price 
agreement. If the Board refuses to vacate its former order, the remedy of the 
cosmetologists and beauty culturists affected is to have the decision of the Board 
reviewed by the District Court. If the Board, on the other hand, does decide to vacate its 
former order, then the Board may require the submission of new agreements for its 
approval, and then and only then may the cosmetologists and beauty culturists involved 
re-submit a new price agreement for the approval of the Board.  

Trusting the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am,  

By: FRED J. FEDERICI,  

Asst. Atty. Gen.  


