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BY: MILTON J. HELMICK, Assistant Attorney General  

TO: Hon. Jay T. Conway, County Supt. of Schools, Raton, N.M.  

Women are Not "Legal Electors" Within Meaning of Law Relating To Establishment of 
New School Districts.  

OPINION  

We have your favor of recent date wherein you ask (1) whether the words "legal 
electors" in Section 4840, relating to the establishment of new school districts, include 
women, and (2) whether you have any corrective powers in the case of a teacher who 
has taught for 18 years without ever having procured better than a third grade 
certificate, and who is related to one of the school directors.  

In reply to your first inquiry, you are advised as follows:  

Section 4820 says, "Whenever it is desired that a new district shall be formed, a petition 
and statement of facts signed by a majority of legal electors residing within the 
proposed district shall be presented to the County Superintendent of Schools, etc. ,etc." 
The Constitution of this state, as you are aware, provides that women shall be qualified 
electors at all school elections. It has been held by our Supreme Court that women are 
entitled to vote at elections for bond issues for school districts, and it seems to be the 
law that women are qualified voters at any sort of a school election. However, it does 
not seem to me that the term "election" can be said to include the signing of a petition 
even though the petition may be concerned with school affairs. In other words, merely 
because a woman is a qualified elector in school elections, she is not a "legal elector" of 
the school district in which she resides. It would appear that the legislature of this state 
has recognized this principle, because in the County High School law, passed after the 
adoption of the Constitution, women are specifically permitted to sign petitions for the 
calling of an election to determine the question of establishing a High School. The 
section (4964) says, "When petitioners to the number of one-fifth of the electors of the 
county, including women qualified as provided in section 1, Article VII of the State 
constitution, shall petition the board of county commissioners etc." It would seem from 
the wording of this section that women would not have been included within the 
classification of "electors," unless the legislature has so specially provided. The very 
question you ask is discussed in the case of Klutts vs. Jones, 20 N.M. 230, by our own 
Supreme Court. It was in that case that our Supreme Court held that women could 
rightfully vote at school bond issue elections, and a portion of the opinion in that case is 
as follows:  



 

 

"The case of Oppegaard vs. Board of County Commisioners, 120 Minn. 443, 139 N. W. 
949, 43 L. R. A. (N. S.) 936, is cited in support of this contention. (ie -- that women 
cannot vote at bond issue elections). As we read the case, however, it is not in point. 
There the court was construing a statute, providing for the enlargement of a school 
district upon the petition of a 'majority of the legal voters residing within such school 
district,' and held that the term 'legal voter' applied only to male electors, 
notwithstanding the Constitution gave women the right to vote at 'any election held for 
the purpose of choosing officers of schools * * * or upon any measure relating to 
schools.' * * * The petitioning for a change in boundaries of a school district is not an 
election. * * *"  

Thus our Supreme Court simply held that the above mentioned case did not apply to the 
question before the Court, and our Court found no fault with the above decision. In fact 
the New Mexico Supreme Court used the opinion in that case to show that had the 
question been as to the right of women to vote at a bond or other school election, 
instead of the question as to the right of the women to sign a petition, that the decision 
of the Minnesota Court would have been otherwise. I have examined the case quoted 
by our Court and find that the question considered there is almost identical with the 
question you ask. The Court in that case said,  

"We do not mean to say * * * that there may not be educational matters other than 
elections of schools officers upon which women, under the constitution, would be 
entitled to vote. We mean that in this state women are considered to be voters only in a 
qualified sense, and that the term 'legal voters,' without more, does not include women. 
* * * we are not impressed with the argument * * * that the term 'legal voters' as used in 
the statute declaring who may petition the board upon a matter which may here be 
conceded to concern education, must be held to include all persons who are qualified 
by the constitution to vote upon educational measures."  

The term "legal electors" has a well defined meaning, and in view of the foregoing, I see 
no reason why the usual meaning of the term is not to be placed upon it in Section 
4840. It is therefore my opinion that women are not qualified to sign the petition 
mentioned in said section.  

In answer to your second question, I can only say that I know of no direct manner in 
which you can deal with the teacher you mention. You might lay the mater before the 
State Board of Education, which is empowered to revoke the certificate of a County 
teacher for "incompetency." The power which is conferred by section 4818 seems to be 
a very general one. I am informed that there has been introduced in the present session 
of the legislature, a bill providing that all contracts between rural teachers and directors 
shall be approved by the County Superintendent before such contracts shall be valid.  


