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ALCOHOLIC BEVERAGES  

Once a liquor license has been transferred from its original location within the five-mile 
zone of a municipality to another location within the same zone, if it also falls in the 
overlapping area of another municipality's five-mile zone, it may not thereafter be 
transferred to another location within the other five-mile zone.  

QUESTIONS  

May the transfer of a liquor license be approved from a location within the five mile zone 
of a municipality to a new location within the same zone when the new location or 
premises would in fact also fall within the overlapping five mile zone of another 
municipality?  

CONCLUSIONS  

See Analysis.  

ANALYSIS  

The transfer of a liquor license from one location within five miles of the corporate limits 
of a municipality (five mile zone) to a second location within the same zone is expressly 
authorized by Section 60-7-29.B(1) of the Liquor Control Act [Sections 7-17-1 through 7-
17-11, 7-24-1 through 7-24-7 and 60-3-1 through 60-11-4 NMSA 1978], hereinafter, the 
Act. Such a transfer could, however, be questioned when the second location also falls 
within the five mile zone of another municipality and there is a subsequent attempt to 
transfer that license from the second overlap location to another location within the five 
mile zone of the other municipality. That procedure would essentially effect a transfer 
from the five mile zone of one municipality to the five mile zone of another.  

In order to determine if such a procedure is valid, it is important to note that the purpose 
of the Act is "to restrain and not to promote" the issuance and use of liquor licenses in 
New Mexico. State ex rel. Maloney v. Sierra, 82 N.M. 125, 135, 477 P.2d 301 (1970). 
The quota provisions of the Act, Section 60-7-29, supra, are intended to limit the 
number of liquor licenses allowed in the state. See DiGesu v. Weingardt, 91 N.M. 441, 



 

 

575 P.2d 950 (1978). Thus, the provisions of the Act applicable to this inquiry must be 
interpreted in a manner that restrains and limits license use.  

The quota provisions create two separate ration systems for the granting of liquor 
licenses; one for incorporated municipalities and one for unincorporated areas outside 
corporate limits. Within this framework the legislature has also created five mile zones 
around incorporated municipalities. No new or additional licenses may be issued, or 
transfers of licenses approved, for use in these five mile zones, except that licenses 
already existing in the zone may be transferred {*6} to another location in the zone or 
from the municipality to the zone. Section 60-7-29, supra.  

These five mile zones operate as buffers between incorporated municipalities and 
unincorporated areas for the purpose of maintaining the integrity of the municipal quota 
scheme. In creating these buffer zones, the legislature evidently determined that liquor 
licenses at locations close to, but outside, a city's limits could upset the city's quota 
system since city dwellers could easily travel short distances out of the city to patronize 
a liquor outlet. Thus, more liquor licenses than allowed under the quota system for cities 
would have access to city patronage. Thus legislative intent is evidenced by Section 60-
7-30, supra, which provides, in part, that all presently licensed locations or premises 
lying within the five mile zone of a city shall be considered as lying within that city for 
purposes of determining that city's liquor license quota. Therefore, by not allowing the 
issuance or transfer of new licenses into a five mile zone, the legislature protected the 
quota system created for cities and also reinforced the overriding restraining philosophy 
of the Act.  

Of the two exceptions to the prohibition against transfers of licenses in five mile zones, 
we are here concerned only with the exception that allows the transfer of a license 
already within the five mile zone to another location within the same zone. Section 60-7-
29.B(1), supra. That exception, however, is not inconsistent with the purposes of the 
Act. A license existing within the five mile zone at the time of the zone's creation will be 
counted under the municipality's quota, and allowing the license to transfer within the 
zone will not affect or upset that quota in any manner. On the face of it, this exception 
would allow approval by the Director of the Department of Alcoholic Beverage Control of 
the transfer of a license from within a five mile zone to another location within the same 
zone even through it coincidentally overlapped the five mile zone of one or more other 
municipalities.  

Nevertheless, under the statutory scheme of the Act, a transfer into an overlap area 
would not, thereafter, permit the license to be transferred to another location within the 
five mile zone of one of these other municipalities. In other words, a license cannot be 
"two-stepped" from one five mile zone to another by first transferring to an overlap area. 
To allow such movement of licenses between zones would completely circumvent the 
purpose of such zones as buffers between incorporated and unincorporated areas, and 
would destroy the integrity of the municipal liquor license quota system.  



 

 

Additionally, because the transfer of a liquor license from one zone to another is not 
provided for in the Act, such a transfer would be beyond the power of the Director of the 
Department of Alcoholic Beverage Control to approve. Baca v. Grisolano, 57 N.M. 176, 
185, 256 P.2d 792, 798 (1953). A similar transfer problem, involving Section 60-7-29 
NMSA 1978, supra, was raised in City of Santa Rosa v. Jaramillo, 85 N.M. 747, 517 
P.2d 69 (1974), where an attempt was made to transfer a liquor license from a location 
within the five mile zone to a location within the city limits. The Supreme Court found 
nothing in the language of the quota statute which either directly or indirectly allowed a 
license within the five mile zone to be transferred {*7} to a location within the 
municipality, and therefore held that the Director lacked the authority to approve such a 
transfer. The Court's reasoning in reaching that conclusion is equally applicable to the 
present question:  

"The age-old Latin phrase inclusio unius est exclusion alterius is applicable here. It 
means the inclusion of one thing is the exclusion of the other. The legislature did not 
see fit to include it in the statute, therefore it is excluded. As stated in State ex rel. 
Barela v. New Mexico State Bd. of Ed., 80 N.M. 220, 222, 453 P.2d 583, 585 (1969), 
'We are not permitted to read into a statute language which is not there, particularly if it 
makes sense as written.'" 85 N.M. at 749-750.  

Finally, a subsequent transfer of a liquor license from an overlap area to another 
location in a zone different from the zone where the license originated, would, in our 
opinion, be contrary to the provisions of Section 60-7-29.B, supra, which prohibit new 
or additional licenses to be issued or transfers approved for locations in the five mile 
zone of any municipality.  

To summarize, it is our opinion that once a liquor license has been transferred from its 
original location within the five mile zone of a municipality to another location within the 
same zone, if it also falls in the overlapping area of another municipality's five mile zone, 
it may not thereafter be transferred to another location within the other five mile zone.  
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