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CHILDREN'S CODE  

Children in need of supervision (CHINS) may be held in police custody until suitable 
facilities are located, but not longer than twenty-four hours. CHINS may not be held in a 
jail facility or with children alleged to be delinquent.  

QUESTIONS  

Under what circumstances and for how long may children in need of supervision 
(CHINS) be held in police custody before transfer to a facility as contemplated by 
Section 32-1-25(E) NMSA 1978?  

CONCLUSIONS  

See Analysis.  

ANALYSIS  

Under current New Mexico law, a police officer may take a child into custody pursuant 
to a court order, an arrest warrant, or if he has reasonable grounds to believe that the 
child has committed a delinquent act; or if the child is ill, injured or in immediate danger 
from his surroundings; or if he has reasonable grounds to believe that the child has run 
away from his parents, guardian or custodian. Section 32-1-22 NMSA 1978. As children 
are not taken into custody by a police officer unless the above criteria are met, the 
police officer should be able to determine whether he has custody of a child alleged to 
be neglected, delinquent, or in need of supervision and he must treat the child 
accordingly. As used in the Children's Code, Sections 32-1-1 et seq. NMSA 1978, 
"custody" means custody by law enforcement officers, and "detention" means custody 
by detention officers. Commentary, Rule 25, Rules of Procedure for the Children's Court 
(formerly Rule 26). The above distinction is a very fine one but it becomes significant 
when determining the consideration that must be accorded to CHINS.  

A child may be held in custody for a period not to exceed twenty-four hours. Prior to the 
expiration of the twenty-four hour time period, the officer must: (1) release the child to 



 

 

his parent, guardian, or custodian; (2) release the child with a written promise to appear; 
(3) take the child to probation services or a detention facility; or (4) take the child to a 
medical facility if medical attention is apparently needed. Section 32-1-23 NMSA 1978; 
Rule 24, Rules of Procedure for the Children's Court (formerly Rule 25). The purpose of 
allowing a twenty-four hour custody hold is to aid the officer when the child is part of an 
active investigation and to consider the possibility of the options set forth under the rule. 
The twenty-four hour custody hold does not pose a problem if there is probable cause 
that the child has committed a delinquent act, and the facility used for holding the child 
meets the standards of Section 32-1-25(C) NMSA 1978.  

A problem does arise, however, if the child is allegedly a CHINS because there is no 
provision in the Code for detaining a CHINS in an approved jail facility. A CHINS may 
be detained only in a facility enumerated by Section 32-1-25(E), supra, which provides:  

"E. A child alleged to be a child in need of supervision or a neglected child may not be 
detained in a jail or other facility intended or used for the incarceration of adults charged 
with criminal offenses, or for the detention of children alleged to be delinquent children, 
except as specified for a child in need of supervision under Subsection B of this section, 
but may be detained in the following shelter care facilities:  

(1) a licensed foster home, or a home otherwise authorized under the law to provide 
foster or group care; or  

(2) a facility operated by a licensed child welfare services agency; or  

(3) any other suitable place, other than a facility for care and rehabilitation of delinquent 
children to which children adjudicated as delinquent children may be confined under 
Section 32-1-34 NMSA 1978, designated by the court, and which meets the standards 
for detention facilities under the Children's Code."  

When a CHINS is taken into custody the child must remain in the physical custody of 
the officer. The officer should ascertain the identity of the child and determine if the child 
is to be detained as required under Rule 24, supra. If detention is necessary, the officer 
should immediately begin efforts to comply with Section 32-1-25(E). Under no 
circumstances may a CHINS be held in a jail or other facility intended or used for the 
incarceration of adults charged with criminal offenses or for the detention of children 
alleged to be delinquent children. This prohibition includes jail lock-up, drunk tanks or 
county jails. Consistent with the policy of Section 32-1-25(E), every effort should be 
made to expedite transfer of physical custody of the CHINS to a suitable shelter care 
facility.  
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