
 

 

Opinion No. 73-35  

April 9, 1973  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General  

TO: The Honorable Betty Fiorina Secretary of State State of New Mexico Legislative-
Executive Building Santa Fe, New Mexico 87501  

QUESTIONS  

BACKGROUND  

Citizens in Roosevelt County registered to vote and did vote in the 1972 General 
Election. However when such persons registered they were told to use their post office 
box numbers as addresses rather than a street address. After the registration books 
were closed for an upcoming municipal election a question was raised as to whether 
anyone not showing a street address within the municipality should be allowed to vote 
in the municipal election.  

QUESTIONS  

Can a voter who registered to vote and gave a post office box number, and was allowed 
to vote at the 1972 General Election, vote at an election to be held prior to the time he 
re-registers giving a home address?  

CONCLUSION  

Yes, see analysis.  

OPINION  

{*71} ANALYSIS  

In the normal course of voter registration, one must meet the criteria of a "qualified 
elector" in order to register to vote. Section 3-4-2, N.M.S.A., 1953 Comp. Included 
among these criteria are the following elements of information: name, sex, residence, 
municipality, post office, zip code, county, New Mexico county of former registration, 
social security number, date of birth, place of birth, political party affiliation and 
statement of qualification for voting. Section 3-4-18(B), N.M.S.A., 1953 Comp.  

Once a "qualified elector" registers and becomes a voter such registration "is permanent 
for all purposes during the life of such person and until his affidavit of registration is 
cancelled for any cause specified in the Election Code. " (Emphasis added) Section 
3-4-3, N.M.S.A., 1953 Comp. The causes specified in the Code are: (1) where a petition 
is filed with the District Court pursuant to Section 3-4-20 wherein it is alleged that certain 



 

 

persons registered and named in the petition are not qualified electors in the precinct; 
(2) where the Board of Registration suspends or cancels affidavits of registration 
because of the death of the voter, legal insanity of the voter, felony conviction of the 
voter or certain failure of the voter to vote. Section 3-4-22, N.M.S.A., 1953 Comp. 
Without cancellation of the elector's registration, the elector is deemed registered and 
qualified to vote.  

In the present fact situation it appears that the voters have not had their affidavits of 
registration cancelled or suspended by either the District Court or the Board of 
Registration. Thus, the voters are still qualified electors. Section 14-1-2(K), N.M.S.A., 
1953 Comp. defines a "qualified elector" in a municipal election as "any person who is 
registered to vote in a general election precinct established by the board of county 
commissioners, which is within or partly within the municipality, and who has resided 
within the municipality for thirty [30] days preceding a municipal election." Because the 
municipal clerk must determine who resides in the municipality when she obtains the 
original affidavits from the county clerk prior to a municipal election, Section 14-8-5, 
N.M.S.A., 1953 Comp., it is reasonable to assume that where only a post office box 
number was given as an address, the clerk may determine that the elector does not live 
within an election precinct or voting division located wholly or partially within the 
municipality. However, because the affidavit of registration includes information as to 
the municipality in which the elector resides, it is our opinion that where such 
information is available and indicates that the elector resides in the municipality the 
municipal clerk must allow that voter to participate in a municipal election.  

We wish to make it clear that this opinion is dependent on the particular factual situation 
presented here. For normally a post office box number is not considered an address for 
registration purposes. However, since the electors have relied on representations made 
prior to the general election and were allowed to vote in the general election we are of 
the opinion that it would be inequitable to deny them the right to vote at this time. This 
opinion is further supported by the fact that the decision to disenfranchise persons 
registered with a post office box was not made until after the books were closed, thus 
eliminating the opportunity for these persons to correct the information on the affidavits 
of registration.  

The Municipal Code provides that election officials conduct the municipal election in the 
manner provided by law for the conduct of general elections. Section 14-8-10(C), 
N.M.S.A., 1953 Comp. Thus the presiding judge and the {*72} election judges shall, 
where challenges occur, see Section 3-12-37, N.M.S.A., 1953 Comp., determine 
whether or not the individual actually resides in the municipality. If a determination of 
residency is made, such elector shall be allowed to vote in the municipal election.  

By: Leila Andrews  

Assistant Attorney General  


