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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Is it proper for a school board to consider "maternity leave" as sick leave and thereby 
pay an employee for absence due to "maternity leave" up to the amount of accumulated 
sick leave?  

CONCLUSION  

Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*69} ANALYSIS  

Section 40A-23-2, N.M.S.A., 1953 Comp. is relevant to this question. It states:  

"Paying or receiving public money for services not rendered. -- Paying or receiving 
public money for services not rendered consists of knowingly making or receiving 
payment or causing payment to be made from public funds where such payment 
purports to be for wages, salary or remuneration for personal services which have not in 
fact been rendered.  

"Nothing in this section shall be construed to prevent the payment of public 
funds where such payments are intended to cover lawful remuneration to public 
officers or public employees for vacation periods or absences from employment 
because of sickness, or for other lawfully authorized purposes.  

Whoever commits paying or receiving public money for services not rendered is guilty of 
a fourth degree felony." (Emphasis added)  

Obviously, continued payment during sick leave is not payment of public money for 
services not rendered, even though no services are rendered during the time the 
employee is absent from work because sick leave is part of the compensation for 
services which were rendered before the sick leave is taken. We note that in the above 
question, no reference is made to "maternity leave" as separate from sick leave. Each 



 

 

employee is entitled to only that sick leave which she has accumulated, and a pregnant 
employee would receive payment during "maternity leave" only to the extent of her 
accumulated sick leave. See Attorney General Opinion No. 72-33, dated July 12, 1972. 
Therefore Section 40A-23-2, supra, is not violated if the school board allows an 
employee to use sick leave for maternity purposes. We see no reason to prohibit an 
employee from using her sick leave for maternity purposes. Such a prohibitive policy 
would discriminate against pregnant employees in the area of employment benefits. 
Article IX, Section 14, New Mexico Constitution, should be distinguished on the same 
basis as Section 40A-23-2, supra.  

Recent cases have specifically prohibited such discriminatory practices. In Bravo v. 
Board of Education of City of Chicago, 345 F. Supp. 155 (N.D. Ill. 1972), the facts 
were that teachers on illness leave were allowed to draw pay for their accrued sick pay 
days, but pregnant teachers were not. There appeared to be no reason for differences 
in benefits between teachers who are ill and those who are pregnant. The court held 
that there was no rational and substantial basis for a distinction between pregnancy and 
other medical conditions for purposes of determining benefits. The Court stated:  

"The Board already has the administrative machinery to deal with leaves granted due to 
illness. Because of the similarity of the practical consequences of pregnancy and those 
of illnesses which require that a teacher be absent from her work, it appears that these 
administrative procedures can readily be adapted to pregnancy cases as well."  

The Board was ordered to treat {*70} maternity leave as leave due to illness.  

In Cohen v. Chesterfield County School Bd., 326 F. Supp. 1159 (E.D. Va. 1971) the 
Court stated:  

"The maternity policy of the School Board denies pregnant women such as Mrs. Cohen 
equal protection of the laws because it treats pregnancy differently than other medical 
disabilities. Because pregnancy, though unique to women, is like other medical 
conditions, the failure to treat it as such amounts to discrimination which is without 
rational basis, and therefore is violative of the equal protection clause of the Fourteenth 
Amendment."  

We note that the State Personnel Office in Memorandum No. 65-60 dated April 24, 
1972 interpreted sick leave to include leave for maternity purposes. Thought not 
controlling on school boards, this should serve as the example of proper policy in this 
area.  

Therefore, we are of the opinion that an employee should be allowed to use sick leave 
for maternity purposes. Since this sick leave may be taken only to the extent earned, 
Section 40A-23-2, supra, is not violated.  

Your letter refers to maternity leave granted as sick leave when the employee is still 
capable of performing. In other words, what about the pregnant teacher who takes sick 



 

 

leave even though not at all sick from her pregnancy or otherwise; what are "maternity 
purposes?" Leave taken for maternity purposes should be treated in the very same 
manner as sick leave taken for any other purpose. If the school board has a policy 
regarding sick leave that is taken for purposes other than actual illness, then it should 
apply equally to leave taken for maternity purposes. In other words, we see no reason 
for a pregnant teacher to be able to take sick leave merely because she is pregnant just 
as we see no reason for any other employee to be able to take sick leave just because 
the employee wants a day of vacation. Equal application of sick leave policies must be 
to the benefit of all employees. As an example of such a policy, we again refer to State 
Personnel Board Rules; Rule 402.2 c. states:  

"The appointing authority may require an incumbent to furnish a certificate from an 
attending physician for sick leave. When circumstances seem to warrant an 
investigation of any case of absence due to illness, the appointing authority may take 
such action."  

Again we emphasize that such a rule should apply to sick leave taken for any purpose.  

Pregnancy in itself is not an illness requiring application of sick leave. Each case will 
differ with the physical condition of the pregnant teacher. For this reason, no exact 
definition of "maternity purposes" can be formulated. Communication with the physician 
of the pregnant teacher is advisable, and in every case illnesses associated with 
pregnancy, impending delivery, delivery, and recovery are maternity purposes which 
warrant application of sick leave.  

There should be no need for a time limit on leave taken for maternity purposes since the 
limits on sick leave should be applicable. We conclude that all policies on sick leave 
should be equally applied to leave for maternity purposes.  

By: Jane E. Pendleton  

Assistant Attorney General  


