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QUESTIONS  

QUESTIONS  

May news media record public meetings and later broadcast such recordings?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*17} ANALYSIS  

Although the "right of the public to know" has not been construed as a common law right 
of reporters or individual citizens to attend meetings of public bodies, we note that in 
New Mexico, certain governmental functions have been made open to the general 
public by legislative and constitutional enactment.  

In the belief that an informed constituency will yield responsive government, Section 5-
6-17, N.M.S.A., 1953 Comp., was enacted. Such statute states in part:  

"The governing bodies of all municipalities, boards, county commissioners, boards of 
public instruction and all other governmental boards and commissions of the state or its 
subdivisions, supported by public funds, shall make all final decisions at meetings open 
to the public . . . ."  

Attorney General Opinion No. 59-105, pointed out that this section requires something 
more than a simple announcement of the final decision in an open meeting. In Attorney 
General Opinion No. 63-55 it was noted that a "meeting open to the public" 
presupposes the right of the public freely to attend such meetings with the concurrent 
right to {*18} freely express their views on the matter being considered. It was also 
pointed out that the legislative intent of Section 5-6-17, supra, was not only to insure 
the fullest participation in the decisionmaking process to the public, but was also to fulfill 
the public need to be fully apprised as to the "whys and wherefores" of the final 
decision.  



 

 

Also, it is noted that Section 12 of Article IV of the Constitution of New Mexico provides 
for all sessions of the state legislature to be open to the public.  

With this, an examination of Section 17, Article II of the New Mexico Constitution is 
warranted:  

"Every person may freely speak, write and publish his sentiments on all subjects, being 
responsible for the abuse of that right; and no law shall be passed to restrain or abridge 
the liberty of speech or of the press . . ."  

From this it can be seen that every person is guaranteed the right to freely speak, write 
and publish his sentiments on all subjects. Also, no law can be passed to restrain or 
abridge the liberty of the press.  

Amendment I of the Constitution of the United States provides much the same 
guarantee. There, it is provided that "Congress shall make no law . . . abridging the 
freedom of speech, or of the press . . . ." The First Amendment, as applied to the states 
through the Fourteenth Amendment, also guarantees such freedoms against actions of 
the states and their subdivisions.  

This brings us to the crux of the problem at hand: Do statutory and constitutional 
proscriptions on restricting the "freedom of the press," guarantee news reporters the 
right to use recording devices in those governmental meetings designated by law as 
"public"?  

Courts have been ever alert to strike down any infringement or limitation upon the 
fundamental right of the press freely to publish and distribute news and comments. 
Near v. State of Minnesota, 283 U.S. 697, 51 S. Ct. 625, 75 L. Ed. 1357; Lovell v. 
City of Griffin, 303 U.S. 444, 58 S. Ct. 666, 82 L. Ed. 949. That right has, however, 
never been held to confer upon the press a constitutionally protected right of access to 
sources of information not available to the general public. United Press Associations 
v. Valente, 308 N.Y. 71, 123 N.E.2d 777 (1954).  

It thus appears that freedom of the press to obtain information is not absolute, but 
where the general public is allowed by law to solicit information, such right cannot 
rationally be denied to a newsman, for as a practical matter, the freedom to gather news 
is inseparable from the freedom to publish news.  

It is plain that one cannot truly have a free press unless the right to gather news is 
protected in conjunction with the right to impart the same news. As dissenting Justice 
Musmanno stated in In re Mack, 386 Pa. 251, 273, 126 A.2d 679, 689 (1956):  

Freedom of the press means freedom to gather news, write it, publish it, and circulate it. 
When any one of these integral operations is interdicted, freedom of the press becomes 
a river without water. Gathering of news embraces photographing of the news, printing 
of the photographs, and reproduction of the photographs in the finished newspaper. To 



 

 

prohibit the taking of photographs is no less an infringement of freedom of the press 
than to prohibit the presence of a news reporter."  

Freedom of speech and of the press are protected by the constitution not only against 
heavy handed frontal attack, but also from more subtle governmental interference. 
Kingsly International Pictures Corporation v. Regents of University of State of 
New York, 79 S. Ct. 1362, 360 U.S. 684, 3 L.Ed2d 1512 (1959). Indeed, the only 
conclusion supported by history is that unqualified prohibitions laid down by the framers 
of the Bill of Rights were intended to grant the fullest liberty to the press, in the broadest 
scope possible that can be countenanced in an orderly society. Bridges v. State of 
California, 314 U.S. 252, 62 S. Ct. 190, 86 L. Ed. 192 (1941).  

However, despite the broad scope of the protective status of the First Amendment 
freedoms and privilege, it is {*19} clear that none of them is absolute, and that whether, 
in a given case, an asserted right under the guarantee of freedom of press will prevail or 
not depends on the particular circumstance involved and the weighing and balancing of 
the protection afforded by the right asserted against the purposes that would be 
defeated or denied to an opposing interest. For example, the right of an individual to a 
fair trial overrides the interest of the press to photograph, televise or record such 
proceedings. Estes v. Texas, 381 U.S. 532, 85 S. Ct. 1628, 14 L. Ed. 2d 543 (1965). 
The right of a citizen to travel and report in unfriendly countries is outweighed by the 
federal government's interest in protecting that citizen from danger. Zemel v. Rusk, 381 
U.S. 1, 85 S. Ct. 1271, 14 L. Ed. 2d 1791 (1965). the right of a newsman to gather and 
keep secret information regarding criminal activities has been held to outweigh a grand 
jury's investigative needs. Cald-well v. United States, 434 F.2d 1081 (9th Cir. 1971).  

As stated in Konigsberg v. State Bar of California, 366 U.S. 36, 49-51, 81 S. Ct. 997, 
1006, 6 L. Ed. 2d 105, 116-17 (1960):  

"At the outset we reject the view that freedom of speech and association . . . . as 
protected by the First and Fourteenth Amendments are 'absolutes'  

* * *  

Whenever, in such a context, these constitutional protections are asserted against the 
exercise of valid governmental powers a reconciliation must be affected, and that 
perforce requires an appropriate weighing of the respective interests involved."  

With this in mind, we feel that in certain instances, the government's need to provide for 
order, dignity, decorum, etc., might outweigh a newsman's right to use certain recording 
equipment if such equipment would detract seriously from certain legitimate 
governmental interests. On the other hand, we can see no rationale in prohibiting 
unobtrusive recording devices which do not effectively detract from a governmental 
meeting.  



 

 

Certainly, since the legislative intent of Section 5-6-17, supra, was partly to provide for 
an informed constituency and a responsive government, no effective argument can be 
put forth that the public officials' need for privacy outweighs the right of the public to 
hear or view recordings of such meetings.  

Also, the argument is specious that public broadcast of such meetings would inhibit free 
discussion therein. This contention is dispelled by the fact that the general public has 
the right of access to such meetings, and verbatim reports of such meetings could be 
published by anyone who so attends.  

We feel, however, that in certain instances, an unregulated and irresponsible press 
might so detract from a public meeting as to cause disarray and chaos. The thought of 
popping flashbulbs, noisy or cumbersome equipment, reporters scurrying about and 
around the participants, and the general distraction thereof makes us wince at what 
might be thought by some to be "freedom of the press." However, we can see no 
reason why a responsible press, armed with certain unobtrusive recording devices, 
should be denied access to public meetings.  

With this, our answer to you is a restricted yes, news reporters may record public 
meetings and may later broadcast those recordings, if the recording process does not 
effectively interfere with certain legitimate governmental interests such as the need to 
provide for order, decorum, etc. We make no distinction as to the type of recording 
devices which may be allowed, be they video tapes, sound tapes, etc., so long as the 
use of such devices is unobtrusive and does not effectively interfere with the processes 
so recorded.  

By: Randolph B. Felker  

Assistant Attorney General  


