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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Is it constitutional for an appointed conservancy district board to levy taxes?  

CONCLUSION  

Yes, if "taxes" is taken to mean "special assessments according to benefits."  

OPINION  

{*26} ANALYSIS  

The Conservancy Act of New Mexico, in its definition of terms, Section 75-28-3(5), 
provides:  

"Whenever the term 'tax' or 'taxes' is used, and not otherwise specified, with reference 
to levies for benefits, damages, construction, improvements or maintenance, it shall be 
taken to mean special taxes or special assessments."  

This language was interpreted in In re Proposed Middle Rio Grande Conservancy 
District, 31 N.M. 188, 242 P. 683 (1925), which held that the legislative delegation of 
powers to make such assessments, based on benefits to the property, did not violate 
the constitution, even where the board was appointed, rather than elected. We refer you 
in particular to pages 198-201 of that rather long opinion. It is clear from that opinion, 
however, that the power to make such assessments is limited to the benefits conferred 
on the property, and that an unlimited power to levy taxes cannot be so delegated. Even 
the preliminary fund assessment of not to exceed 6 mills under Section 75-50-2, NMSA, 
1953 Comp., has been held to be a legislative determination of benefits. Hamilton v. 
Arch Hurley Conservancy District, 42 N.M. 86, 93, 75 P.2d 707 (1938).  
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