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QUESTIONS  

QUESTIONS  

For purposes of a Municipal Election, is a party who lives outside of the municipality a 
qualified elector within the meaning of Section 14-8-6, N.M.S.A., 1953 Comp. (1971 
P.S.), if the party operates a business within the municipal limits and uses the address 
of said business as his voting address?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*9} ANALYSIS  

Article V, Section 13 of the New Mexico State Constitution states as follows:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed. . . ."  

Section 14-8-6, supra, is a further statement of the requirement that a candidate for 
municipal office reside in the municipality.  

Statutes must be given their usual or ordinary meaning unless the legislative intent is 
clearly to the contrary. Winston v. New Mexico State Police Bd., 80 N.M. 310, 454 
P.2d 967 (1969); Albuquerque Lumber Co. v. Bureau of Revenue, 42 N.M. 58, 75 
P.2d 334 (1938). The word "residence" as used in statutes specifying qualifications of 
electors to be entitled to vote means to be in residence, one's place of abode, as 
distinguished from a place where one is employed or an office or place devoted strictly 
to commercial enterprise. Ingram v. State (Okla. Crim. 1954) 275 P.2d 334. See 
Opinion of the Attorney General No. 66-30, dated March 10, 1966.  

Under such an interpretation one can only conclude that an individual who lives outside 
the municipality but operates a business within the municipal limits and uses the 



 

 

address of said business as his voting address is not a "qualified elector" within the 
meaning of Section 14-8-6, supra.  


