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May a state representative legally serve as a regularly appointed member of a county 
planning and zoning board?  

CONCLUSION  
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OPINION  

{*16} ANALYSIS  

This question involves the construction of New Mexico Constitution Article IV, Section 
28 which states in part:  

"No member of the legislature shall, during the term for which he was elected, be 
appointed to any civil office in the state, . . ." (emphasis added)  

The key issue here is whether or not a regularly appointed member of a county 
planning and zoning board is a civil officer within the meaning of Article IV, Section 28, 
supra. In order to determine what constitutes a civil office, guidance may be obtained 
from State ex rel., Gibson v. Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P.2d 1197 (1936). Under 
that decision five elements are included in the definition of a civil office.  

"(1) It must be created by the Constitution or by the Legislature or created by a 
municipality or other body through authority conferred by the Legislature: (2) it must 
possess a delegation of a portion of the sovereign [sic] power of government, to be 
exercised for the benefit of the public: (3) the powers conferred and the duties to be 
discharged, must be defined, directly or impliedly, by the Legislature or through 
legislative authority: (4) the duties must be performed independently and without control 
of a superior power, other than the law, unless they be those of an inferior or 
subordinate office, created or authorized by the Legislature and by it placed under the 
general control of a superior officer or body: (5) it must have some permanency and 



 

 

continuity, and not be only temporary or occasional. In addition, in this state, an officer 
must take and file an official oath, hold a commission or other written authority, and give 
an official bond, if the latter be required by proper authority."  

Therefore; to determine the answer to the question posed herein, the position of a 
regularly appointed member of a county planning and zoning board must be compared 
to the Gibson case requirements. This comparison is as follows:  

(1) The position of a member of a county planning and zoning board is created by the 
county through authority conferred on it by the legislature per Laws of 1965, Ch. 300 
(Sections 14-20-1 to 14-20-24, NMSA, 1953 Comp.).  

(2) A member of the board is delegated the authority to make certain regulations and 
restrictions to promote the health, safety, morals or general welfare of the county. See 
Section 14-20-1, supra.  

(3) The powers conferred on the board and its members and their duties are defined in 
Sections 14-20-1 to 14-20-24, supra.  

(4) The duties of a member of the board are those of an inferior or subordinate officer, 
created or authorized by the legislature and placed under the general control of a 
superior officer or body. See Section 14-20-5, NMSA, 1953 Comp.  

(5) The position of a member on a county planning and zoning board is a permanent 
and continuous office.  

{*17} With regard to the "additional" requirements stated in Gibson, there is no statutory 
requirement that a board member take and file an official oath or hold a commission or 
other written authority. This fact, however, does not alter this opinion since in New 
Mexico a person appointed to any office takes and subscribes to an oath or affirmation 
supporting the State and Federal Constitutions. See Opinion of the Attorney General 
No. 69-49, dated May 21, 1969. As to the giving of an official bond, Gibson only found 
this necessary where it was required by proper authority. There is no such requirement 
herein.  

This opinion is distinguishable from Opinion of the Attorney General No. 57-93, dated 
May 8, 1957 in that herein the position in issue is that of a county officer as opposed to 
that of a county employee.  

Therefore, it is the opinion of this office that a state representative may not serve as a 
regularly appointed member of a county planning and zoning board during the term of 
his legislative position.  


