
 

 

Opinion No. 72-02  

January 11, 1972  

BY: OPINION OF DAVID L. NORVELL, Attorney General Leila Andrews, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. David W. King, State Planning Officer, State Planning Office, State Capitol, 
Santa Fe, N.M. 87501, Miss Maralyn S. Budke, Director, Legislative Finance Committee 
State Capitol, Santa Fe, N.M. 87501  

QUESTIONS  

BACKGROUND  

In a letter issued on January 3, 1966, Deputy Attorney General Oliver E. Payne stated 
that the State Planning Office has the "authority to enter into agreements on behalf of 
political subdivisions and public agencies, and to require from such entities the 
necessary financial and other assurances."  

QUESTIONS  

1. Does the above statement give the State Planning Office the necessary authority to 
levy a surcharge on outdoor recreation projects?  

2. Does the State Planning Office have the legal authority to request such a surcharge?  

3. Does the State Planning Office have legal authority to spend funds generated from 
such a surcharge?  

4. If the conclusions to the above questions are negative, what consequences and 
alternatives are immediately available for the continuation of this program in New 
Mexico?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

3. No.  

4. See analysis.  

OPINION  



 

 

{*4} ANALYSIS  

Since 1966, the State Division of Outdoor Recreation has requested an administrative 
surcharge from local units of government receiving fifty percent matching funds from the 
Land and Water Conservation Fund Act of 1965. Apparently, all agencies involved in 
utilization of the surcharge have done so relying on a statement made by Deputy 
Attorney General Oliver E. Payne on January 3, 1966. In replying to a Planning Office 
query as to the legality of that office "entering into agreements on behalf of political 
subdivisions and public agencies, and to require from such entities the necessary 
financial and other assurances, Mr. Payne stated that the Planning Office has "Authority 
to enter into agreements on behalf of political subdivisions and public agencies, and to 
require from such entities the necessary financial and other assurances." Further, the 
letter pointed out that the Planning Office can utilize the Joint Powers Agreement Act to 
implement the above authority.  

This broad statement of authority was deemed sufficient to allow the Bureau of Outdoor 
Recreation to impose the surcharge primarily because of accounting procedures utilized 
at the time. All concerned labeled the fund from which the surcharge was assessed as 
"federal" money. Therefore, the practice was approved by the State Department of 
Finance and the Legislature.  

Pursuant to a request made by the Legislative Finance Committee, the State Auditor's 
office issued a special study of the Planning Office's Bureau of Outdoor Recreation 
Planning Division funding arrangement on November 29, 1971. This study concludes 
that funds from which the surcharge is assessed are state severance tax bond proceeds 
and funds from local units of government. This conclusion results from a theory in which 
funds granted to a governmental unit lose their original identity once a transfer is 
complete. For example, the grant of federal money to a "local government" results in a 
situation in which the money is labeled "local government" money at the date of this 
transfer. Such a system of labeling is reasonable as long as the system is consistently 
relied upon and in every instance money granted from one governmental unit to another 
changes identity upon transfer.  

Under this accounting procedure wherein the surcharge is assessed from participating 
governmental units, the language in Mr. Payne's letter of January 3, 1966, does not give 
the State Planning Office sufficient authority to levy a surcharge on outdoor recreation 
projects.  

Furthermore, we can find no legislation authorizing assessment of such a surcharge by 
the Planning Office. Therefore, without authority to assess such funds it can only be 
concluded that the Planning Office has no authority to spend funds generated by the 
surcharge.  

The change in accounting procedure has resulted in a situation in which the outdoor 
recreation program in New Mexico previously administered by the surcharge is 
jeopardized. To remedy the situation we recommend that legislation be introduced in 



 

 

the up-coming legislative session authorizing the State Planning Office assessment of 
the surcharge.  

If such legislation cannot be implemented it is our opinion that the request be made for 
an appropriation sufficient to equal the amounts previously obtained through the 
surcharge method.  


