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QUESTIONS  

QUESTIONS  

May a municipality, in view of Section 14-16-4 (C), N.M.S.A., 1953 Compilation, revise 
its 1961 Municipal Code by adding thereto ordinances published since codification, 
adding new ordinances conforming to State municipal law, inserting changes in old 
ordinances and leaving out entirely old and out-dated ordinances?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*49} ANALYSIS  

Section 14-16-4 (C) does not refer to content of publication within the Code, but rather 
refers to "publication" of the code within the meaning described in Section 14-16-4 (A). 
Section 14-16-4 (C) merely provides that the entire code need not be "published", with 
the word "published" being described in Section 14-1-2, N.M.S.A., 1953 Compilation. 
Your question is directed to content within the Code. As such your question is not 
answered by Section 14-16-4 (C), supra.  

When municipal ordinances are codified, the understanding is that such code is a 
declaration of established law, rather than an enactment of new and different rules. 
Basset v. United States, 11 S. Ct. 165, 167, 137 U.S. 506, 34 L. Ed. 762.  

Your question in part asks whether a municipality may add new ordinances which 
conform to State municipal law and whether changes in "old" ordinances may be 
inserted.  

Any valid ordinance may be codified. Basset v. United States, supra. Since you use 
the term "ordinance", the presumption is that these enactments have been validly 
created by the city council, and that the municipality is now merely compiling, arranging 
and codifying. As such the municipality would not be restricted.  



 

 

Your question as to whether a municipality may leave out "old" and "out-dated" 
ordinances from proposed codification is answered in the affirmative. Attention is drawn 
to the fact that municipal ordinances are not necessarily repealed by non-enforcement 
or non-codification. Flinn v. Treadwell, 120 Colo., 117, 207 P.2d 967 (1949); Jayhawk 
Const. Co., v. City of Topeka, 176 Kan. 517, 271 P.2d 769 (1954).  

Municipal ordinances are repealed expressly or by implication. John L. Hubbard 
Const. Co. v. City of Middlesboro, 237 Ky. 652, 36 S.W.2d 38, (1931).  

Assuming that the "old" and "outdated" ordinances have been previously "published", 
then non-codification does not now affect their status. However, inconsistency with 
"newer" ordinances may repeal by implication. Groesbeck v. Mayor and City Council 
of City of Ely, 74 Nev. 246, 328 P.2d 566 (1958); Sullivan v. City of Worcester, 346 
Mass. 570, 194 N.E.2d 629 (1963).  

Section 14-16-4 (D) (4), N.M.S.A., {*50} 1953 Compilation states that codification of 
municipal ordinances under the authority of the municipality is primafacie evidence of 
"publication", in court.  

By: Frank N. Chavez  

Assistant Attorney General  


