
 

 

Opinion No. 66-98  

August 8, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Myles E. Flint, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Hadley Kelsey, Legal Section, State Highway Commission, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Where the State Highway Commission brings damage claims in the Justice of the 
Peace Courts, may it be taxed for court costs such as fees for civil and criminal cases 
docketed.  

CONCLUSION  

No, unless the claim is brought under statutory authority.  

OPINION  

{*132} ANALYSIS  

A suit by or against the Highway Commission is one by or against the state itself. State 
ex rel. Board of County Com'rs of Grant County v. Burks, 75 N.M. 19, 399 A.2d 
920. Two New Mexico statutes pertain to costs against the state. Sections 16-3-64, 21-
1-1 (54) (d), N.M.S.A., 1953 Compilation, both refer generally to district courts and both 
exempt the state from taxation of court costs. Sections 36-19-1 through 36-19-24, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, deal with fees and costs in the Justice of the Peace 
Courts. Under these statutes, there is no mention of the state or its agencies as regards 
costs. Under {*133} Section 36-19-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, titled "Costs of 
Justices of the Peace" is listed a $ 7.50 fee for each civil or criminal case docketed. It is 
our opinion that this fee cannot ordinarily be taxed against the state.  

The New Mexico courts have not dealt with the problem of charging the state or its 
agencies with court costs. But the general rule that a state cannot be taxed for costs in 
one of its courts without consenting thereto by express statutory authorization has been 
handed down in some thirty or more states. See 72 A.L.R.2d 1379 (Anno: Costs -- 
Liability of the State). The rule is not limited to a specific court, but applies to all state 
courts in general. State of Utah v. United States of America, 304 F.2d 23, State ex 
rel. Erwin v. Colonial Acceptance, Inc., (Fla) 80 So.2d 681, Sandberg v. State, 113 
Wis. 578, 89 N.W. 504. The Justice of the Peace is set up as a court of the State of 
New Mexico under Art. VI § 1, New Mexico Constitution. We hold that in general the 



 

 

rule that absent express statutory authorization a court may not tax a state would apply 
in a Justice of the Peace Court as well as in a district court.  


