
 

 

Opinion No. 66-33  

March 18, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Joel M. Carson, Assistant 
Attorney General  

TO: The Honorable R. C. Morgan, State Senator, 223 South Main, Portales, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are weedacides and herbacides purchased by crop dusters deductible for the purpose 
of computing emergency school tax by (a) the person performing the crop dusting (b) 
the person selling the weedacides and herbacides to the crop duster?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*41} ANALYSIS  

The business of crop dusting is considered to be the performance of a service taxable 
under N.M.S.A. 72-16-4.10. N.M.S.A. 72-16-4.5 provides that the gross receipts from 
the sale of all livestock, feed for livestock and feed for poultry or sales of seeds, roots, 
bulbs, plants, fertilizer, insecticides, fungicides and weedacides applied to land may be 
deducted for the purpose of reporting emergency school tax as a retailer of tangible 
personal property. N.M.S.A. 72-16-4.10 provides that persons performing a business 
service must report emergency school tax at the rate of 3 percent measured by the 
gross receipts which are derived from the services. Persons classified under Section 
72-16-4.10 are considered to be the consumers of the tangible personal property which 
they use in the performance of their service. The questions presented here are 
answered by Regulation 4.5, example (D):  

K is in the business of "dusting" cotton. He contracts with Y whereby he will spray Y's 
cotton crop from his plane with insecticides for $ 500.00. K is to furnish the insecticide. 
He buys the insecticide from B. K is furnishing a service which is taxable under 
N.M.S.A. 72-16-4.10. He is considered to be the consumer of the insecticide in the 
furnishing of his service of dusting crops. B is the retailer of the insecticide. Since the 
sale of insecticide is exempt from the operation of N.M.S.A. 72-16-4.5, B does not have 
to include the sales price of the insecticide in his gross receipts. However, the price that 
K charges Y must necessarily reflect the cost of the insecticide to K. K must report 



 

 

school tax on the basis of the whole $ 500.00 that he receives, and may not deduct the 
cost of the insecticide. A common practice in the crop dusting business is for the crop 
duster to contract with the farmer to dust the farmer's crops with the farmer to furnish 
the insecticide. Under this set of facts the crop duster need include in his gross receipts 
only the price which he charges for dusting the cotton. He need not include the cost of 
the insecticide which is furnished by the farmer.  

Example (D) would allow the retailer selling weedacides to the crop duster to deduct the 
gross receipts attributable to those sales. If the crop duster conducts his business as is 
outlined in Section (D), he would have to report school tax pursuant to this regulation.  

We would, however, call your attention to Regulation 4.10-2 which provides:  

For the purposes of these regulations and the administration of the Emergency School 
Tax Act the term "service" shall mean the utilization, for the benefit of the customer, of 
labor, or mechanical equipment, or time or effort, or a combination of all of the above, 
and may include expenditures, materials, and things furnished, necessary to produce 
the benefit sought or ordered by the recipient of the service.  

Where the taxpayer must use tangible personal property in the {*42} performance of his 
service, he must compute his school tax under Section 72-16-4.10 on the total receipts 
derived from the performance of the service and gross proceeds of sales of tangible 
personal property unless the industry of which he is a part has a common practice of 
billing material and labor separately. Where separate billing of material and labor is the 
trade practice, the taxpayer shall report gross receipts from labor under Section 72-16-
4.10, N.M.S.A., 1953 Compilation, and gross receipts from materials under Section 72-
16-4.5, N.M.S.A., 1953 Compilation. In the latter situation the taxpayer may execute a 
resale certificate under Section 72-16-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, for the tangible 
personal property which he purchases and includes in the billing as materials.  

If, as you can see, it is the custom in the crop dusting trade to separately bill dust and 
flying services, the crop duster will be in a position to treat the transaction as a sale of 
weedacides to the farmer under Section 72-16-4.5 and the sale of the crop dusting 
service which is taxed under 72-16-4.10. If this is the situation, the sale of the 
weedacides to the farmer would be one of those transactions which is in the purview of 
the deduction quoted above.  

The question which you have asked pertains to both weedacids and herbacides. We 
presume that you intend to use the two terms as being synonyms, hence, it is not 
necessary to discuss the additional questions of the deductibility of chemicals used for 
defoliating crops rather than for killing weeds.  


