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QUESTION  

QUESTION  

Is a person a contractor, and required to be licensed, if he owns, purchases or leases 
real estate and by buying the materials and doing the labor himself or by hiring 
craftsmen for wages and paying applicable taxes, builds thereon billboards with the 
intent of retaining ownership of the real estate and structures for renting advertising 
space?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*27} ANALYSIS  

As we understand the question, the following facts may be assumed for the purpose of 
answering this question. The person involved herein contracts to sell advertising space 
in a certain area to a third party. No contract is entered into under which the person 
agrees to construct a billboard or sign. The only holding out made by the person is that 
he will sell advertising space within a certain area for a certain price over a definite 
period of time.  

If there is available advertising space within the area, no problem is created under the 
Contractors Licensing Law.  

If no space is available within the given area, the person must obtain the necessary 
space. This can be done either by constructing the space for himself or by contracting to 
have others undertake the construction of the necessary advertising space. 
Undoubtedly, the person who contracts to construct the sign for the advertising 
company falls within the definition contained in Section 67-16-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.).  



 

 

The problem we are concerned with arises when the work is done by the person and his 
employees. In all cases the construction is done on land either owner or leased by the 
person and the billboard is the property of the person.  

"67-16-2. Contractor defined. -- A. A contractor within the meaning of the Contractors' 
License Law is a person, firm, copartnership, corporation, association or other 
organization, or any combination thereof, who, for either a price, fee, percentage, or any 
compensation other than wages, {*28} undertakes, or offers to undertake, or purports to 
have the capacity to undertake to construct, alter, repair, add to or improve any building, 
excavation, water well, or other structure, project, development or improvement, or any 
part thereof."  

The requirements to fit into the category of contractor can be enumerated as follows: (1) 
a person (2) who for a price or any other compensation (3) undertakes or purports to 
undertake or purports to have the capacity to undertake (4) to construct, alter or repair 
any of a number of listed items. It is our opinion that the person constructing billboards 
for his own use on his own land does not meet the second and third requirements 
necessary to be a contractor and therefore need not be licensed as a contractor.  

This person does not meet the second requirement because he does not receive any 
compensation for constructing, altering or repairing any building, excavation, structure, 
project, development or improvement. The only compensation he receives is derived 
from the sale of advertising space over a period of time.  

This person does not meet the third requirement set out above because he does not 
"undertake" to construct, alter, repair, add to or improve anything. He only "undertakes", 
to sell advertising space. Whether or not the space is now available or whether or not 
the space must be constructed and how such space must be constructed is not a 
subject of the contract.  

"Undertakes" as used in a statute, such as Section 67-16-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.) has a definite meaning. Nearly identical language contained in a 
California statute was considered by the Court in People v. Moss, 87 P.2d 932 (1939). 
After some discussion, that court held that "Undertakes" as used in the statutory 
definition of "contractor", necessarily means "undertakes with another." One reason for 
arriving at this definition was a desire to avoid having a contractor without a contract. 
The definition given in People v. Moss, supra, has been approved indirectly in other 
states as well. See Jordan v. Linderman, 23 N.J. Misc. 194, 42 A 2d 781 (1945); 
Heffner v. White, 45 N.E. 2d 342 (Ind. 1942); Moorhead v. Grassle, 93 N.W. 2d 678 
(Minn. 1958); and Miller v. Batten, 273, S.W. 2d 383.  

In view of the fact that this work is done by the person alone for his own uses and that 
the work is not for compensation, we conclude that the person constructing billboards 
under our assumed facts need not obtain a contractor's license.  


