
 

 

Opinion No. 66-28  

March 3, 1966  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Myles E. Flint, Assistant 
Attorney General  

TO: Joseph C. Ryan, Secretary, Board of Directors, Los Lunas Hospital & Training 
School, Los Lunas, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does the Board of Directors of the Los Lunas Hospital and Training School have the 
power to enter into a 99-year lease with the Rocky Mountain Foundation?  

2. Does the Board of Directors of the Los Lunas Hospital and Training School have the 
power to set the monetary remuneration that would be forthcoming from such a 99-year 
lease?  

3. If the Board does not have the power to enter into such lease, what steps must be 
taken through the offices of the State of New Mexico to the end that the lease 
arrangement above described must be consummated and be fully binding on both the 
Los Lunas Hospital and Training School and on the Rocky Mountain Foundation?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. See Analysis.  

OPINION  

{*33} ANALYSIS  

The specific powers of the Board of Directors of the Los Lunas Hospital and Training 
School are set forth in Section 34-3-5 (A) N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) as follows:  

"A. The board of directors of the Los Lunas Hospital and Training School is empowered 
to select and purchase, or receive as a donation, or lease, or otherwise acquire a 
suitable and reasonably sufficient tract of land and proceed with the construction of 
suitable and reasonably sufficient buildings to meet the purposes of the institution. The 
institution herein created shall be a corporate entity, and through its board of directors, 



 

 

may have and receive donations of money or property for the purposes of this article 
from whatsoever source and the board shall exercise the management and control of 
the property and shall control and invest the proceeds of any donations, reporting on the 
receipt and investment of donations annually to the governor at the time other receipts 
and expenditures are reported."  

Under this section, the Board was not specifically given the power to sell or lease 
property.  

{*34} However, it is clear that Section 6-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which 
was enacted in 1961 does give these powers to the Board. That section provides:  

"SALE OF PROPERTY BY STATE AGENCIES OR LOCAL PUBLIC BODIES -- 
APPROVAL OF BOARD OF FINANCE -- EXCEPTION. -- A.  

Any department, commission, agency or institutional board of this state, or local public 
school district is empowered to sell or otherwise dispose of real or personal property 
belonging to such state department, commission, agency, institution or local public 
school district, subject to approval of the state board of finance; provided, however, the 
governing authority of each state agency and local public body, as defined by section 4-
4-2.1 New Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation (being Laws 1957, Chapter 
248, Section 1), may dispose of items of personal property having a current resale value 
of fifty dollars ($ 50.00) or less, belonging to such agency or body without necessity of 
prior approval of the state board of finance, wherein the governing authority of the state 
agency or local public body has affirmatively complied with the provisions of the 
preceding section of this 1961 act.  

B. The director of the department of finance and administration shall have the power to 
credit any payment received from the sale of any such real or personal property to 
whatever fund of such state department, commission, agency, institution or local public 
school district as he deems appropriate. And the head of such department, or the 
president, or chairman of the commission, or the governing board of such agency or 
institution is authorized to execute such deeds, leases, right-of-way easements, bills of 
sale or other documents necessary to convey all or any interest in the real or personal 
property of the governing authority without warranty."  

Having answered your first question in the affirmative, it is now necessary to determine 
the procedure to be used in entering into a lease such as you propose. It is our opinion 
that any lease of 99 years such as is proposed must be approved pursuant to the 
provisions of Section 6-1-8.1 N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which provides:  

"SALE, TRADE OR LEASE OF REAL PROPERTY BY STATE AGENCIES, BOARDS, 
DEPARTMENTS, COMMISSIONS OR INSTITUTIONS -- APPROVAL OF 
LEGISLATURE -- EXCEPTIONS. -- A. Any sale, trade or lease for a period exceeding 
twenty-five years in duration of real property belonging to any agency, board, 
department, commission or institution of this state, which sale, trade or lease shall be 



 

 

for a consideration of one hundred thousand dollars ($ 100,000) or more, shall be 
subject to the ratification and approval of the state legislature prior to such sale, trade or 
lease becoming effective. The provision specified in section 6-1-8 New Mexico Statutes 
Annotated, 1953 Compilation, requiring approval of the state board of finance as a 
prerequisite to consummating such sales or dispositions of realty shall not be applicable 
in instances wherein the consideration for such sale, trade or lease shall be for a 
consideration of one hundred thousand dollars ($ 100,000) or more and wherein a state 
agency, board, department, commission or institution not herein specifically excepted is 
a contracting party, and in every such instance, the legislature shall specify its approval 
prior to such sale, trade or lease becoming effective.  

B. The provisions of this 1961 act shall not be applicable as to those institutions 
specifically enumerated in Article XII, Section 11 of the state constitution, the state land 
office or the state highway commission."  

Under this section, it is our opinion the duration of the lease and remuneration {*35} 
may be negotiated by the parties subject to the approval of either the legislature or the 
State Board of Finance depending upon the amount of money involved.  

We would also suggest that any such lease agreement should be submitted to this 
office for approval prior to being signed by the School officials.  


