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BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Paul J. Lacy, Assistant Attorney 
General  

TO: Honorable Frank McClure, State Representative, Box 57, Grants, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

If the New Mexico State Board of Nursing accepts the required payment of the fee for 
licensure as a professional nurse by examination, can the Board then refuse to permit 
the applicant to take the examination?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*135} ANALYSIS  

Under Section 67-6-16, N.M.S.A., 1953 Compilation, we find that applicants for 
licensure as professional nurses by examination are required to pay certain application 
fees. After perfecting this application we see that an applicant by the terms of Section 
67-6-13, N.M.S.A., 1953 Compilation, must show to the Nursing Board with satisfactory 
evidence that said applicant possesses certain qualifications for licensure as a 
professional nurse.  

The Nursing Board follows the policy of inquiring into whether professional nurse 
applicants possess the qualifications required by Section 67-6-13, supra, before the 
applicants are permitted to take the examination. From time to time, the Nursing Board 
upon examining the applicant's background will discover that the applicant for licensure 
as a professional nurse by examination fails to possess all those qualifications required 
for licensure by Section 67-6-13, supra. When this happens, the Board immediately 
notifies the applicant that said applicant will not be permitted to take the examination, for 
even if the applicant was successful in passing the examination, the Board would be 
powerless to license that applicant.  

We are of the opinion that the procedure followed by the New Mexico State Board of 
Nursing is in conformity with the intent of the Legislature as embodied in the Nursing 
Practice Act, Sections 67-6-1 through 67-6-33, N.M.S.A., 1953 Compilation. To hold 
that the Board of Nursing must permit all applicants to take the examination for 



 

 

licensure as professional nurses even though some of those applicants do not possess 
the statutory qualifications for licensure would be to require a useless act.  

Therefore, we must conclude that where the State Board of Nursing properly 
determines that an applicant fails to meet the statutory qualifications for licensure as a 
professional nurse which are set up under Section 67-6-13, supra, the Board of Nursing 
may then validly refuse to allow said applicant to take the examination.  


