
 

 

Opinion No. 65-45  

March 17, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Wayne C. Wolf, Assistant 
Attorney General  

TO: Representative Lawrence Goodell, New Mexico House of Representatives, State 
Capitol Building Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

After a corporation is organized under the laws of New Mexico, may one stockholder 
purchase the interest of all other stockholders without affecting the legal existence of 
the corporation?  

CONCLUSION  

Yes, but see analysis.  

OPINION  

{*77} ANALYSIS  

Your question does not involve any interpretation of the provisions of state law relating 
to the initial organization of a corporation. Your question therefore involves only 
Sections 51-2-14, 51-2-15 and 51-6-1, New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation.  

Section 51-2-14, supra, provides that the directors of the corporation shall be 
stockholders unless the articles of incorporation provide that they do not have to be 
stockholders. Section 51-6-1, supra, provides that the directors do not have to be 
stockholders unless the Articles of Incorporation require that they have to be 
stockholders.  

The apparent conflict between these two sections concerns only the question of 
whether or not the Articles of Incorporation must state the qualification of directors. This 
conflict has been resolved by Attorney General's Opinion No. 6128, 1955-56, in favor of 
Section 51-6-1, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

There is no conflict between these sections, however, on the question of whether or not 
a director must be a stockholder. Both sections permit a non-stockholder to be a 
director but they differ with respect to the type authorization needed to take advantage 
of the statutory permission. Our conclusion, in answer to your question, is that directors 



 

 

need not be stockholders. The requirements that the business of the corporation be 
managed by its directors therefore are not affected by the composition of the board so 
long as the board members meet other statutory qualifications.  

Section 51-2-15, supra requires every corporation to elect a president, secretary and 
treasurer. This section, however, does not require that these officers be stockholders. 
This section does require the president to be a director but we have already indicated 
that directors need not be stockholders. Since there is no other provision of law 
requiring directors or officers to be stockholders, we conclude that one stockholder can 
acquire the interest of all other stockholders without impairing the legal existence of the 
corporation. See Louisville Banking Co. v. Eisenman, 94 Ky. 83, 21 S.W. 531. Its 
corporate life would remain intact during the period of time indicated in the corporate 
charter provided all other legal requirements are met.  


