
 

 

Opinion No. 65-58  

April 5, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Roy G. Hill, Assistant Attorney 
General  

TO: C. R. Sebastian, Director, Department of Finance and Administration, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May the State Purchasing Agent, without letting a bid, enter into a joint purchase with 
the Federal Government for the purchase of equipment in behalf of the Adjutant 
General of new Mexico on a bid let by the Federal Government?  

2. If the State Purchasing Agent must publish for separate bids and is unable to get a 
lower bid than the one obtained by the Federal Government, may he then purchase on 
the joint bid with the Federal Government?  

CONCLUSION  

1. No.  

2. See Analysis.  

OPINION  

{*97} ANALYSIS  

Both of your questions are controlled by the statutes covering {*98} the State 
Purchasing Agent, Section 6-7-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, et seq. Subsection E of 
Section 6-7-4, supra, provides that no department shall make any purchase except 
through the purchasing agent, as provided in Sections 6-7-1 through 6-7-13, supra. A 
department is defined in Section 6-7-1, supra, as "any state department, office, board, 
commission, bureau, state institution, or other state agency. . . ." The Adjutant General 
is certainly within the definition of a department and is therefore bound to purchase 
through the State Purchasing Agent.  

Subsection A of Section 6-7-4, supra, provides that any purchase involving the 
expenditure of more than $ 1,000 must be based upon sealed competitive bids. The 
section also sets out how the call for bids must be advertised. There are exceptions to 
the requirements of Subsection A, but because of the amount of money involved and 
the nature of the purchase, none is applicable to the situation you present. We therefore 



 

 

must conclude that the State Purchasing Agent may not enter into a joint purchase with 
the Federal Government on a bid let by the Federal Government if the portion to be paid 
for by the State of New Mexico has not been let for bids in accordance with the statutes 
noted above.  

Subsection D of Section 6-7-4, supra, provides that the purchasing agent may reject 
any group of bids with a written statement declaring the reason therefor. Thereafter the 
rejected bids must be re-advertised and if the second biddings are also unacceptable, 
the purchasing agent, upon approval of the State Board of Finance, may purchase in 
the open market if a better price is available. It is unquestionable that the statutes under 
discussion are designed to secure the best price possible to the State. We, therefore, 
see no reason why the bid received on the Federal Government bid letting, if lower than 
the bids received by the State, may not be made the basis for rejecting the latter bids. 
Of course this will necessitate the re-advertising of the rejected bids. We also see no 
reason why after the re-bid and their rejections, if they are still higher than the 
Government bids, the State Board of Finance may not approve the purchase on the 
basis of the Government bid, as opposed to buying in the open market, since this 
should at this point represent the lowest price available to the State.  


