
 

 

Opinion No. 65-56  

April 5, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Thomas A. Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays, Executive Secretary, Public Employees' Retirement Association, 
113 Washington Avenue, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

If the Public Employees' Retirement Association is required to foreclose upon any real 
estate mortgage in order to protect an investment, may such association take title to 
real estate either in or without the State of New Mexico?  

CONCLUSION  

Yes, if title is obtained by virtue of foreclosure proceedings of a note and mortgage 
comprising an investment of the Public Employees' Retirement Association.  

OPINION  

{*95} ANALYSIS  

The Public Employees' Retirement Association of the State of New Mexico was created 
by Laws 1947, Chapter 167, as amended. By statute, Section 5-5-2 N.M.S.A., 1953 
Compilation, the Public Employees' Retirement Association of New Mexico is officially 
designated as the association for the purpose of fulfilling the Public Employees' 
Retirement Association Act (Sections 5-5-1 through 5-5-23 N.M.S.A., 1953 
Compilation).  

Pursuant to express statutory provision the Public Employees' Retirement Board is 
declared to be the trustee of funds of the Public Employees' Retirement Association. 
Section 5-5-4.1 N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) states in part:  

"INVESTMENT OF FUNDS. -- The retirement board shall be the trustee of the several 
funds created by Sections 5-5-1 through 5-5-23 New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation (being Laws 1953, Chapter 162) and it shall have full power to invest same 
as follows:  

A. Moneys made available for investment may be invested in the following classes of 
securities and investments:  



 

 

(1) Bonds, notes, or other obligations of the United States, or those guaranteed by or 
for which the credit of the United States is pledged for the payment of the 
principal and interest or dividends thereof;  

* * *" (Emphasis supplied.)  

The above quoted statute authorizes the state association to invest in notes or other 
obligations of certain types. Since notes are frequently secured by real estate 
mortgages, on occasion, foreclosure proceedings may be required when a note 
becomes in default, and title to the real estate securing such note may be taken in the 
name of the mortgagee and holder of the note.  

A careful search of the statutes applicable to the Public Employees' Retirement 
Association indicates that no specific law expressly declares the association a body 
corporate or states that it may own real estate in New Mexico, except Section 5-5-4.2 
N.M.S.A., 1953 Compilation, which authorizes the association to hold land adjacent to 
the state capitol grounds. Nevertheless, we interpret Section 5-5-4.1, supra, to invest 
such authority in the state association by necessary implication. Since the association 
may by law purchase notes or securities, impliedly the power must exist to hold 
mortgages to secure and protect the association's investment in such notes.  

As pointed out in 81 C.J.S., "States", Section 58, at pages 977-978:  

"Generally speaking, state officers, boards, commissions, and departments have such 
powers as may have been delegated to them by express Constitutional and statutory 
provisions, or as may properly be implied from the nature of the particular duties 
imposed on them . . ." (Emphasis supplied.)  

As noted in Gallegos v. Conroy (1934), 38 N.M. 154, 29 P.2d 334, the New Mexico 
Supreme Court has held that in considering the powers of a state agency "the welfare of 
the state and the purpose for which the powers were granted must be given primary 
consideration in the construction of the various statutes relating to the powers of each."  

Since the association may hold {*96} a mortgage, we interpret such to mean that the 
association may also foreclose such mortgage should the note become in default. To 
hold otherwise would be to vitiate the security for the investment. Inherent in such right 
we hold is the right to take title to real estate Situate in the state in the name of the State 
of New Mexico Public Employees' Retirement Association incident to such mortgage 
foreclosure in cases where the state association bids at the foreclosure sale or takes a 
deed in lieu of foreclosure.  

Since we have concluded that the Public Employees' Retirement Association of the 
State of New Mexico may properly hold realty within the state incident to a judicial 
foreclosure sale or by receipt of a deed in lieu of foreclosure, where the public 
association acts to protect its investment of public funds, we next direct our inquiry to 
the issue of whether in such situations it may hold title to land in a state other than New 



 

 

Mexico. The general rule in this respect is set forth in 81 C.J.S., "States", Section 104, 
at pages 1075-1076:  

"A state has the same proprietary rights as a person or has the same proprietary rights 
as a corporation, and a state acting in a proprietary capacity as an owner of property is 
bound by the same rules as those which it applies to its citizens. It may acquire 
property, real or personal, by conveyance, will or otherwise, and hold or apply it to any 
purpose, public or private, as it sees fit. * * *  

LANDS SITUATE IN ANOTHER STATE. A state cannot hold land in another state if the 
latter state objects thereto, but it may do so with the consent of such other state. Where 
a state has acquired land in another state with the tacit consent of the latter, its title can 
be divested only by some proceeding by that state in the nature of the office found, and 
it cannot be impeached by a private individual in the absence of any action by the state. 
When a state purchases land in another state from a private person, it holds such land 
as a subject and not as a sovereign. * * *"  

As noted above a state may hold title to realty in another state, and where as here, the 
title is taken solely to protect the security of an investment represented by a note, and 
incident to foreclosure, or is taken by virtue of a deed in lieu of foreclosure, we are of 
the opinion that in the absence of express denial of the particular foreign state for the 
state association to hold such realty in such instances, that the taking of title in a sister 
state would be proper.  


