
 

 

Opinion No. 65-46  

March 19, 1965  

BY: OPINION OF BOSTON E. WITT, Attorney General Thomas A Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable C. D. Maestas, State Senator, Twenty-Seventh State Legislature, Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a board of education prior to the expiration of their term but subsequent to the 
election of a duly elected school board, bind the newly elected board by entering into 
employment contracts with teachers and other persons employed by the school 
system?  

CONCLUSION  

Yes, if such action is taken at a properly called and conducted board meeting after due 
notice, a quorum is present and the action passed upon by a majority of those voting on 
the action.  

OPINION  

{*78} ANALYSIS  

At the outset it should be noted that by virtue of the New Mexico State Constitution, 
Article XX, Section 2, every "officer, unless removed, shall hold his office until his 
successor has duly qualified."  

This constitutional provision empowers any public officer to fully exercise any of the 
powers attendant to such office until his successor has duly qualified.  

We next examine briefly, the time for school board elections in the various districts. 
School board elections are required by statute to be held on the first Tuesday in 
February in each odd numbered year. Section 73-10-5, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
sets out as follows:  

"On the first Tuesday in February in each odd numbered year, the qualified electors of 
the district and territories attached thereto for school purposes shall elect at large one or 
two members of the said board as the case may be (except as provided in the section 
next preceding) to succeed those now holding office whose terms expire. The election 
shall be called by the municipal board of education and shall be called conducted, 



 

 

returned and canvassed by the board as in the case of officers in the respective 
incorporated cities, towns and villages. . . ."  

As set forth in Section 73-9-16 N.M.S.A., 1953 Compilation the procedure for the 
election of members of independent districts is "the same as that prescribed for the 
election" of municipal board members. In respect to county boards of education, 
Section 73-9-1, N.M.S.A., 1953 Compilation specifies that such boards shall consist of 
five appointed members. Section 73-9-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, sets out that the 
appointing power for county boards of education shall rest in "the state superintendent 
of public instruction, the chairman of the board of county commissioners, and the district 
judge in and for the county."  

Consideration of each of the above enumerated types of school districts indicates that 
statutory provision is made for the staggering of the terms of school board members of 
each board whether elected or appointed, so that continuity on the board will continue.  

The employment of teachers or other personnel by a board, who do not possess tenure 
in such district, may be entered into at any date during the year by the school board. As 
specified in Section 73-12-13, {*79} N.M.S.A., 1953 Compilation, however,  

"On or before the closing day of each school year the governing board of education . . . 
of each school district in the state, whether rural, municipal or otherwise, shall serve 
written notice of reemployment of or dismissal upon all personnel by it then employed 
certified as qualified school personnel by the state board of education. Written notice of 
placement shall also be given to such qualified school personnel employed by county 
boards of education on or before the closing day of school of each year. Failure of the 
governing board to serve written notice shall be construed the same as if such qualified 
person had been reemployed for the ensuing school year. . . . Written contracts on 
forms approved by the state board shall be executed by governing boards and certified 
personnel not later than ten (10) days before the opening of the next school term. . . ."  

From the statutes quoted hereinabove, it is our opinion that a majority of the members 
of a school board may enter into employment contracts with teaching or other school 
personnel at appropriate times during the year when the statutes above cited are 
followed, and when in the opinion of the board such contracts should be consummated. 
As stated in 78 C.J.S., "Schools and School Districts." Section 185, at page 1038:  

"In the absence of a statutory provision limiting, either expressly or by implication, the 
time for which a contract for employment of a school teacher may be made to a period 
within the contracting school board's or officers' term of office, such board or officers 
may bind their successors in office by employing a teacher or superintendent for a 
period extending beyond their term of office, or for the term of school succeeding the 
term of office of the board, or of some of its members, provided such contract is made in 
good faith, without fraud or collusion, and for a reasonable period of time. The fact that 
the contract was entered into just before a change in the personnel of the employing 
board does not warrant an inference of fraud or collusion, and even though the outgoing 



 

 

board may have negotiated the contract in order to forestall the incoming board, in the 
absence of evidence that the teacher was party thereto, the contract of the teacher is 
not invalidated thereby. . . ."  

As discussed in the cited text supra, in the absence of a statute to the contrary, a school 
board may properly enter into contracts of employment for teachers and other personnel 
despite the fact that some of the members of the board may be subsequently replaced 
by newly appointed or elected school board members at a later date. No State Statute 
limits the time when a board may act to hire personnel in New Mexico as long as the 
written contracts are executed not later than ten days before the opening of school, and 
notice of rehiring or placement is given on or before the last day of school. Under Article 
XX, Section 2, of the State Constitution an officer may, unless removed, fully exercise 
the powers of his office until his successor has duly qualified.  

Thus, we find that a school board may fully enter into such contracts of employment if 
the action is taken at a properly called and conducted school board meeting, with due 
notice of the action to be taken, a quorum of the board is present and a majority of the 
board affirmatively approves of the action.  


