
 

 

Opinion No. 64-55  

April 28, 1964  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General J. Forshaw Rosenthal, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Joe A. Branch, County Clerk, Rio Arriba County, Tierra Amarilla, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

In the primary election, can a person of a voter's choice enter the voting booth or voting 
machine, in addition to the poll clerk(s), when the voter has requested assistance by 
completing the proper affidavit?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 3-11-20, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) (Primary Elections) provides in part:  

"Such primary election shall be held, the voters shall vote therein, the method of voting 
shall be followed, the votes counted and canvassed, and the returns made in the same 
manner as by law provided for general elections except as herein otherwise provided or 
inconsistent with the provisions of this act. . ."  

The section in the election code dealing with poll clerks in primary elections is § 3-11-
19, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which directs the county commissioners to 
appoint a poll clerk for each political party participating in the election plus additional 
clerks of the same party if these additional clerks are requested in writing by county 
candidates. This statute provides that only the poll clerks of the individual's own party 
may accompany the voter into the booth, if assistance is requested by the voter.  

There is no mention in the primary election section of an additional individual 
accompanying the voter, or provisions for the voter requesting a person of his choice to 
accompany him into the booth.  

In the general election code, several sections dealt with voter assistance. In Section 3-
3-34, N.M.S.A., 1953 Compilation, the duties of the poll or election clerks are stated:  



 

 

"It shall be the additional duty of the two (2) poll clerks to accompany to an election 
booth any voter who has requested assistance and executed by signature and mark the 
necessary affidavit therefore as prescribed herein. Both clerks . . . shall accompany 
such voter to the booth and assist the voter to correctly mark the ballot. . ."  

(Emphasis added).  

Section 3-3-13, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) relating in part to the assistance 
affidavit, uses similar language.  

"When any voter requires assistance . . . such voter shall be required to take the oath in 
the form hereinafter provided and sign or mark the printed affidavit. . . ."  

Section 3-3-20, N.M.S.A., 1953 Compilation (PS) which directs the Secretary of State to 
prepare election return books for any general, special or primary election, and which 
requires certain specified instructions to be included, at paragraph 18 states in part:  

"No judge, clerk, challenger, party worker, sheriff, deputy sheriff, or other person shall 
go into any booth while occupied by an elector marking his ballot, except the two (2) poll 
clerks and a person selected by the voter."  

The statutory authority for this specific instruction is found in Section 3-3-30, N.M.S.A., 
1953 Compilation (PS) titled, "Assistance in marking ballots." This section provides the 
form required to be signed or marked by the voter requesting assistance in voting. In 
part "A" assistance is allowed for those unable to effectively vote because of blindness, 
defective eyesight or any other physical disability. A person of the voter's own selection 
to accompany him into the booth is specifically provided for. In part "B" which provides 
assistance for those unable to read English or Spanish it is also specifically provided 
that one of the voter's choice may accompany the voter and the poll clerks into the 
voting booth.  

Considering the statutory mandate that the provisions of the general election code are 
to be followed in the primary elections unless a specific inconsistency will result, it is 
apparent that a voter in the primary election may, by requesting assistance in the 
manner specified, also request an individual of his choice to accompany himself and the 
poll clerk, or poll clerks of his own party into the voting booth. It is to be noted that there 
is an inconsistency in the primary and general election statutes as to the poll clerks of 
the two major parties accompanying the voter into the booth. In the general election the 
poll clerks of both parties accompany the voter. In the primary only the poll clerk or 
clerks of the voter's party may accompany the voter.  


