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BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Lee S. Garner, Director Cattle Sanitary Board P.O. Box 1296 Albuquerque, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May old checks issued by the Cattle Sanitary Board on its own bank account, which are 
still outstanding be cancelled under the 1963 Warrant Cancellation Act?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*195} ANALYSIS  

During the 1963 Legislative session a Warrant Cancellation Act was enacted as 
Chapter 233. Section 11-2-43.1, et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). This Act 
provides that "Whenever any warrant issued by the state, county, municipality, school 
district or special district is unpaid for one year after it becomes payable, the fiscal 
officer shall cancel it." (Emphasis added). It further provides that when the warrant is 
cancelled the "indebtedness evidenced thereby is extinguished."  

The Act just mentioned applies only to warrants; it does not apply to checks. A warrant 
and a check are not synonymous. In fact there is quite a distinction {*196} between 
these types of instruments, one of the most notable being that a check is a negotiable 
instrument while a warrant is not. School Dist. 47 Joint, Columbia County v. U.S. 
National Bank of Portland, 187 Ore. 360, 211 P.2d. 723.  

Since checks and warrants are different types of instruments, and since the Warrant 
Cancellation Act refers only to warrants, we must conclude that this Act does not grant 
authority to cancel outstanding checks.  

We might mention that the Uniform Commercial Code, Section 3-605, provides for the 
cancellation of instruments under certain conditions. However, this provision states that 
cancellation without surrender of the instrument does not affect the title thereto. We see 
then that this provision is of no use to you since the checks which you desire to cancel 
are not in the Board's possession.  



 

 

You might wish to consider using the following procedure as a practical partial solution. 
Send a notice to each payee of a check issued by the Board, which check is over one 
year old, advising the payee that if the check is not presented for payment within thirty 
days a "stop payment order" will be directed to the bank. However, since there is a 
charge for a stop payment order, the Board will have to determine whether this 
approach is financially feasible.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


