
 

 

Opinion No. 63-50  

May 7, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Col. Harold S. Bibo Director of Personnel State Capitol Building Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

Are the following, in accordance with the provisions of the Personnel Act, as amended, 
compelled to exempt two assistants:  

(1) The head of an agency?  

(2) The head of a division?  

CONCLUSION  

(1) No.  

(2) No.  

OPINION  

{*104} ANALYSIS  

The statutory provision governing the questions above presented provides in applicable 
part as follows:  

"5-4-31. Coverage of Service. -- The Personnel Act and the service cover all state 
positions except:  

I. not more than two assistants in the office of each elective official and in the office of 
each head of an agency, head of division, and one secretary in the office of each 
gubernatorial appointee who serves in a fulltime capacity;  

* * *  

M. heads of divisions of agencies and such other employees serving in policy making 
capacities as may be determined by the personnel board."  



 

 

The provisions of Section 5-4-11, N.M.S.A., 1953 Compilation quoted above were 
construed in our prior Attorney General's Opinion No. 63-27, dated March 29, 1963, and 
wherein we held that heads of an agency and heads of divisions of state agencies were 
exempted from coverage under the State Personnel Act and that such heads of an 
agency or heads of a division of a state agency could each exempt from the coverage of 
the act two assistants. In Attorney General's Opinion No. 63-33, April 17, 1963, it was 
recognized that divisions of state agencies could be created by either legislative 
enactment or by executive order, but that when created by the latter method, after the 
effective date of the 1963 amendment to the Personnel Act, the State Personnel Board 
possesses the authority to determine whether the administratively organized division of 
the state agency should have such division head approved for exemption from the 
application of the State Personnel Act.  

Considering the two questions presented, together, we do not believe that the intent of 
the Personnel Act was to compel heads of state agencies or heads of divisions of state 
agencies to exempt two assistants each. Our reading of the above statutory provisions, 
together with the statement of purpose of the Personnel Act indicates {*105} that the 
language of the act is permissive in nature in this respect, rather than mandatory. The 
purpose of the Personnel Act as stated in Section 5-4-29, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
recites that the act is intended to "establish for New Mexico a system of personnel 
administration based solely on qualification and ability, which will provide greater 
economy and efficiency in the management of state affairs." Our Opinion No. 62-79, 
June 27, 1962, recognized the right of a state agency to come under the Personnel Act 
even if not expressly subject to the law. Similarly, an election may be made to have 
assistants subject to the act rather than have such personnel exempted.  

As stated in Ross v. State Racing Commission (1958), 64 N.M. 478, 330 P.2d 701, 
"Whether the words of a statute are mandatory or discretionary is a matter of legislative 
intention to be determined by a consideration of the purpose sought to be 
accomplished." Viewing the language of Section 5-4-31, supra, in light of the statement 
of purpose of the act, we believe it is clearly indicative that such portions of the act are 
not mandatory.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


