
 

 

Opinion No. 63-47  

May 7, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Howard Babcock, Chief Division of Liquor Control Capitol Building Santa Fe, 
New Mexico.  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Must the minimum price, as set in Section 46-9-11, N.M.S.A., 1953 Compilation, be 
published in the Beverage Journal contemplated in Section 46-9-1, N.M.S.A., 1953 
Compilation, in view of the requirements of Section 46-9-3, N.M.S.A., 1953 
Compilation?  

2. May the Chief of the Division of Liquor Control require, by regulation, that price lists 
be submitted to him for audit prior to publication in the Beverage Journal?  

CONCLUSIONS  

1. See Analysis.  

2. Yes.  

OPINION  

{*98} ANALYSIS  

The relevant portion of Section 46-9-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads as follows:  

"(d) Notice of the existence {*99} and terms of fair trade contracts and/or the minimum 
fair trade prices thereunder, shall be adequate notice under this section if published in 
any trade paper or trade magazine under the following conditions: . . ."  

The relevant portion of Section 46-9-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads as follows:  

"No alcoholic liquor shall be sold in this state . . . unless uniform, standard, minimum fair 
trade prices be set thereon and posted in accordance with Section 1301, Article 13 (46-
9-1) when sold by the package."  

It at once becomes clear that prices established by fair trade contracts must be 
published in the Beverage Journal. This is required by 46-9-1, supra. We think that the 
phrase "minimum fair trade prices thereunder" can only refer to minimum fair trade 



 

 

prices established by a valid and subsisting fair trade contract, as provided for in § 46-9-
1, supra. The problem arises, however, under § 46-9-3, supra, when no fair trade 
contracts are in existence. How then can uniform standard minimum prices be set and 
published? We think the legislature intended the minimums established under § 46-9-
11, N.M.S.A., 1953 Compilation, be then published in the Journal to meet the 
requirements of § 46-9-3, supra. If that section did not mean that these minimums had 
to be published in the absence of minimums established by contract, there would be no 
possible way to publish a standard minimum fair trade price as required by that section. 
Certainly it cannot be said that the statute requires that wholesalers and retailers must 
enter into fair trade contracts when these firms do not choose to contract, and, if § 46-9-
11, supra, minimums, are not published, the requirements of § 46-9-3, supra, cannot be 
met.  

We conclude, therefore, that reading the two sections together, the result is that where 
fair trade contracts exist, the prices thereunder become the minimum and must be 
published in the Journal. Where, however, no fair trade contract exists, the minimum 
established under § 46-9-3, supra, must be published in the Journal.  

Your second question is whether the Chief may, by regulation, require that price lists be 
submitted to him for audit prior to their publication in the Journal. Section 46-2-3, 
N.M.S.A., 1953 Compilation vests powers in the Chief of the Division of Liquor Control 
as follows:  

"The Bureau, Commissioner of Revenue, Division and Chief of Division shall be vested 
with the powers enumerated in this Act and with such additional powers as may be 
necessary to effectuate the same."  

It is conceded by all that the Chief may issue and promulgate any regulation necessary 
to carry out the provisions of the statutes. Sections 46-9-5 and 46-9-6, N.M.S.A., 1953 
Compilation, prohibit fair trade contracts which contain a mark-up in excess of a specific 
limit. To enforce the provisions of these sections, in addition to the provision of Section 
46-9-11, supra, it is our opinion that the Chief of the Division may, by regulation, require 
that price lists be submitted to his office for audit to determine compliance with these 
sections prior to publication in the Journal.  

By: Boston E. Witt  

First Assistant Attorney General  


