
 

 

Opinion No. 63-17  

March 8, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Manuel A. Armijo Director New Mexico Veterans' Service Commission Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the Veterans' Service Commission avoid the necessity of having its staff officers 
become notaries, and pursuant to Section 74-1-8 New Mexico Statutes Annotated, 1953 
Compilation, have such officers utilize a Commission Seal and take oaths, 
acknowledgments, and attest documents processed by the Commission?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*38} ANALYSIS  

Under the provisions of Section 74-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, the directors of 
Veterans' affairs and the executive assistants of the New Mexico Veterans' Service 
Commission are empowered to administer oaths, affirmations and execute attestations 
and certificates.  

This statute contemplates that the director and "executive assistants" of the commission 
may on behalf of the commission administer oaths, affirmations, and execute 
attestations and certificates "in all cases where magistrates and other officers 
within the state authorized to administer oaths may do so" under law.  

Section 43-1-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, designates other officers who may 
administer oaths and affirmations, and Section 43-1-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
specifies the officers who are authorized by statute to take acknowledgments.  

We note that Section 74-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation does not expressly provide 
that officers of the New Mexico Veterans' Service Commission may take 
"acknowledgments," but the language of the statute states that they may execute 
attestations and certificates using the seal of the commission. However, we believe the 
language of the statute is sufficiently comprehensive to authorize such commission 
officers to take acknowledgments to instruments processed by the commission. As 



 

 

stated in Black's Law Dictionary, Fourth Edition, at page 39, the term 
"acknowledgment" means a:  

"formal declaration before authorized official, by person who executed instrument, that it 
is his free act and deed. Jemison v. Howell, 161 So. 806, 230 Ala. 423, 99 A.L.R., 1511. 
The Certificate of the officer on such instrument that it has been so acknowledged. 
Williford v. Davis, 106 Okl. 208, 232 P. 828, 831." (Emphasis supplied)  

The taking of an acknowledgment is, in effect, an authentication of an instrument or a 
certification of the document, attesting under oath the fact of its execution by the person 
named. This, we believe, is within the import of the statute.  

Thus, we conclude your question should be answered in the affirmative.  

By: Thomas A. Donnelly  

Assistant Attorney General  


