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BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: R. F. Apodaca Superintendent of Insurance Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

As a prerequisite to being licensed as a non-resident broker under Sec. 58-5-25, 
N.M.S.A., 1953, does a foreign corporation have to be admitted to do business in New 
Mexico?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*36} ANALYSIS  

The answer to your question is found by reading, in combination, various specific 
statutory provisions. The basic provision is Sec. 58-5-25, N.M.S.A., 1953, which says:  

"58-5-25. DEFINING A NONRESIDENT BROKER. -- A nonresident broker shall be 
defined as a person, partnership or corporation maintaining his bona fide continuous 
residence and chief place of business within the continental limits of the United States, 
but not within the state of New Mexico, and engage (engaged) in the business of 
insurance outside of the state of New Mexico, and in the employ of any person, 
partnership or corporation desiring to purchase any form of insurance from an 
agent of an insurance company or {*37} companies licensed to transact business in the 
state of New Mexico, and who receives his remuneration in whole or in part from the 
agent of the insurance company from whom the insurance is purchased. (emphasis 
supplied)  

By definition, a non-resident broker is not engaged in insurance business in New 
Mexico. Also by definition, he is the representative of the insured or one who seeks to 
be insured and not of an insurer.  

The requirements of licensing for a foreign corporation and the necessity of such a 
company filing its charter or articles with the superintendent apply to insurance 
companies who "transact any insurance business in this state".  



 

 

See Sections 58-5-3, 58-5-5, and 58-5-6, N.M.S.A., 1953. The admission of a foreign 
insurance corporation is expressly excepted from the general incorporation laws, 
Section 51-10-4, N.M.S.A., 1953, and is governed instead by the insurance laws.  

It follows that if a corporation is in fact a non-resident broker and thereby not engaged in 
insurance business in this state it does not have to comply with the laws relating to 
insurance companies engaging in business in this state. To conclude otherwise would 
lead to a nonsensical state of the law in the case of a corporation. If a foreign 
corporation brokering insurance were considered as transacting insurance business in 
this state and required to license accordingly it would no longer fall within the definition 
of a non-resident broker. There then could be no non-resident broker who is a 
corporation.  

The non-resident broker is by no means unregulated. He must be licensed, Section 58-
5-1, N.M.S.A., 1953, and application for the license is made in a manner provided by 
you, Section 58-5-26, N.M.S.A., 1953. If the broker does not comply with New Mexico 
insurance laws or the interests of the public are not served by him, the license can be 
revoked. Section 58-5-30, N.M.S.A., 1953. We believe the legislature has provided 
adequate regulation of the non-resident broker separate from regulation of admitted 
foreign insurance companies. By so doing, it has added weight to our conclusion that 
where a corporation seeks a license as a non-resident broker it need not comply with 
requirements relating to admission to engage in insurance business.  

By: J. E. Gallegos  

Assistant Attorney General  


