
 

 

Opinion No. 63-117  

September 11, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Mr. Anthony M. Petrose, Sr. Justice of the Peace, Precinct No. 47 2717 Morris, N. 
E. Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a Justice of the Peace have his office in his home even though the area is zoned 
residential only by the municipality?  

2. If so, how large may the sign be which advises the public that the residence is a 
justice of the peace office?  

3. May constables carry firearms?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. The size shall be as prescribed by the Court Administrator.  

3. Yes.  

OPINION  

{*266} ANALYSIS  

Section 36-2-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that  

". . . any justice of the peace living in and elected in a precinct which is situated in whole 
or in part within the corporate limits of such town or city of more than two thousand 
inhabitants may try any and all cases which he is otherwise entitled to try and may hold 
his court for the trial thereof and have his office anywhere within the corporate 
limits of the said city or town.. . ." (Emphasis added).  

While reasonable zoning ordinances are uniformly upheld, any provision in an 
ordinance which conflicts with a State statute must give way to the extent of the conflict. 
Local ordinances and State statutes may, and often do, complement, support, 
implement and strengthen one another. Opinion No. 63-40. However, a municipal 
ordinance cannot forbid that which a State statute expressly permits. Opinion No. 62-5.  



 

 

Since Section 36-2-8, supra, specifically provides that a justice of the peace may have 
his office anywhere within the corporate limits of the city, this provision controls over a 
municipal ordinance zoning an area as residential only. Words used in a statute are to 
be given their ordinary and usual meaning unless a different intent is clearly indicated. 
State ex rel. State Highway Commission v. Marquez, 67 N.M. 353, 355 P. 2d 287; 
State v. Martinez, 48 N.M. 232, 149 P. 2d 124. No such contrary intention appearing in 
the statute here considered, we look to Webster's New Collegiate Dictionary and find 
the word "anywhere" to be defined as follows: "in or to any place or point."  

We would also point out that a justice of the peace is not engaged in a commercial 
enterprise. His powers and duties in the administration of justice are prescribed by the 
legislature and supervisory control over such judicial officers rests in the Court 
Administrator and the Supreme Court. Accordingly our answer to your first {*267} 
question is "yes."  

In your second question, you ask about the size of the sign that you may place on the 
residential premises where you have your office. Your sign may be the maximum size 
that is prescribed by the Court Administrator pursuant to his authority under Section 36-
19-19, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). This is true notwithstanding any ordinance to 
the contrary under the rationale above discussed. The Court Administrator's regulation 
on this matter will be made in a few days.  

In your third question you ask whether constables may carry firearms. Article VI, Section 
26 of the New Mexico Constitution provides that "constables shall be elected in and for 
such precincts or districts as are or may be provided by law." There certainly can be 
little doubt that a constable is a peace officer. Sections 39-1-1 through 39-1-9, N.M.S.A., 
1953 Compilation makes this clear. And the Criminal Code, Laws 1963, Chapter 303, 
Section 7-2 makes it an offense to carry firearms under certain conditions. One 
exception, however, is for "a peace officer in the lawful discharge of his duties." Hence 
our answer to your third question is in the affirmative.  

By: Oliver E. Payne  

Assistant Attorney General  


