
 

 

Opinion No. 63-14  

March 7, 1963  

BY: OPINION of EARL E. HARTLEY, Attorney General  

TO: Honorable W. T. Scoggin District Judge P. O. Box 328 Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can a Juvenile Court appoint a referee for the purpose of hearing traffic offense 
charges against a juvenile?  

2. If a referee can be appointed, what powers does he have?  

3. Can probation officers or juvenile attorneys make disposition of juvenile traffic offense 
cases without bringing the matter to the Juvenile Court by means of a petition?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

3. No.  

OPINION  

{*33} ANALYSIS  

There appears to be no authority in the New Mexico law for appointment of referees by 
a district court other than Rule 53, Rules of Civil Procedure. That rule uses the term 
"master" but expressly encompasses hearing officers, auditors, commissioners or 
referees. Rule 53 (a) and (f). This rule supersedes previous statutes {*34} providing for 
appointment of referees and, if it does not repeal by implication, it governs over any 
inconsistent provisions in Section 21-8-26 thru 21-8-30, N.M.S.A., 1953 Compilation.  

1. Power To Appoint.  

At the outset we conclude that Rule 53 is applicable to Juvenile Court proceedings. 
Although such proceedings are generally concerned with violation of criminal laws they 
are held not to be criminal proceedings. In re Santillanes, 47 N.M. 140, 138 P2 503. 
They are special statutory proceedings in the nature of a civil action. In re Santillanes, 
supra. State v. Doyal, 59 N.M. 454, 286 P2 306. This being so, the Rules of Civil 



 

 

Procedure apply except where inconsistent with the special statutory rules (Rule 1, 
Rules of Civil Procedure) and there is no special statutory rule in the Juvenile Code 
(Sections 13-8-9 thru 13-8-73, N.M.S.A., 1953 Compilation P. Supp.) concerning 
reference of cases to a master.  

Rule 53 (b) defines under what conditions a reference to a master can be made:  

"(b) REFERENCE. A reference to a master shall be the exception and not the rule. In 
actions to be tried by a jury, a reference shall be made only when the issues are 
complicated; in actions to be tried without a jury, save in matters of account, a reference 
shall be made only upon a showing that some exceptional condition requires it."  

Juvenile cases are non-jury (Section 13-8-9, N.M.S.A., 1953 Compilation) so the 
"exceptional condition" rule is applicable. Reference cannot be made as a matter of 
convenience and the federal court decisions have shown a marked reluctance to 
approve use of the device unless a truly "exceptional condition" exists. See LaBuy v. 
Howes Leather Co., 352 U.S. 249, 77 S. Ct. 309, 1 L. Ed. 2 290; Hartford Empire Co. 
v Shawkee Mfg. Co., D. C. Pa., 5 F.R.D. 46.  

It is our conclusion that a master can be appointed to hear traffic offense charges 
against a juvenile when the Juvenile Court before which the matter is pending 
determines that the requirements of Rule 53 (b) are met.  

2. Powers Of Master.  

Rule 53 (c) defines at length what powers a master has and in itself answers the second 
question. We think it unnecessary to quote the section. In addition, the master's power 
would be subject to the hearing procedure in the Juvenile Code, e.g. Sections 13-8-46 
thru 13-8-51, N.M.S.A., 1953 Compilation P. Supp.  

It may be helpful to point out that reference by no means ends the court's role in a case. 
After hearing, the master must report to the court. Rule 53 (c). After receiving the report 
the court has the task of taking action on it - either adopting, rejecting or modifying it. 
Rule 53 (c) (2). Thus the court must enter a judgment expressing such action. True, the 
master's findings in regard to fact are binding on the court if supported by substantial 
evidence, Lopez v. Singh, 53 N.M. 245, 205 P2 492, but the court is not at all bound by 
the master's conclusions of law. D.M.W. Contracting Co. v. Stolz, 158 F2 405; Eddy v. 
Prudence Bonds Corp., 165 F2 157; Barron & Holtzoff, Federal Practice, Section 
1170.  

3. Proceeding Without Petition.  

There is a provision in the Juvenile Code for handling matters without petition. This is 
only in those instances where preliminary investigation satisfies that no further action 
should be taken in the matter. Section 13-8-25, N.M.S.A., {*35} 1953 Compilation.  



 

 

However, we understand the question to have reference to those cases where action is 
warranted and the proposed "disposition" by a probation officer or juvenile attorney 
would be tantamount to a decision on the merits of the case. It is our opinion that 
Section 13-8-25 supra, prohibits any such action on the matter and requires instead the 
filing of a petition with the court. A case is not in the court until a petition is filed and it is 
obvious that there can be no judgment on an alleged offense unless the case is before 
the court.  

By: J. E. Gallegos  

Assistant Attorney General  


