
 

 

Opinion No. 62-90  

July 18, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: Mr. Rufus C. Little, Registrar, New Mexico State Contractors' License Board, P. O. 
Box 1179, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Would an "Agent for Service of Process" designated by a foreign corporation in its 
Certificate of Incorporation, filed with the State Corporation Commission, meet the 
requirement of maintaining an office in the State for at least 90 days prior to licensing, 
pursuant to § 67-16-5 (C) of the Contractors' Licensing Act?  

2. If a foreign corporation allows its license to lapse for non - payment beyond the 
period of renewal, must the foreign corporation file an application for a new license 
pursuant to § 67-16-5, N.M.S.A., 1953 Compilation and would the 90 day requirement 
set out in § 67-16-5 (C) be applicable?  

CONCLUSIONS  

1. No. See Analysis.  

2. See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

1. Your first question involves an interpretation of Section 67-16-5 (C), N.M.S.A., 1953 
Compilation which is a part of the Contractors' Licensing Act, and which is set out as 
follows:  

" No license shall be issued to a foreign corporation which has not complied with 
the state laws requiring qualifications to do business in the state, nor to any 
foreign corporation which has not maintained an office in the state for at least 
ninety (90) days preceding the making of an application for a license, and no 
license shall be issued to any individual, firm, partnership, or company, that is not a 
resident of the state for ninety (90) days, unless such person, firm, partnership, or 
company, has maintained an office in the state for a least ninety (90) days preceding 
the filing of an application for a license; Provided, however, that the board may issue a 



 

 

license at any regular or special meeting, to specialty contractors, without regard to 
residence qualifications, whenever a showing is made that there are less than ten (10) 
contractors operating in the state licensed to do the type of specialty contracting 
involved in a particular application." (Emphasis supplied)  

A plain reading of the statute discloses that a foreign corporation must meet two 
conditions which are prerequisites for an application for a license. First, the foreign 
corporation must qualify to do business in the State, and second, it must maintain an 
office in the State for at least 90 days prior to filing with the Contractors' License Board 
for a license. In order for a foreign corporation to meet the qualification for doing 
business in the State it must be admitted to business pursuant to Section 51-10-4, 
N.M.S.A., 1953 Compilation which includes the appointment of an agent for service of 
process to be designated in its Certificate filed with the Corporation Commission.  

Therefore, the designation of a statutory agent is an actual part of the first requirement 
to licensing which is to do business pursuant to the state laws.  

Since this is a part of and included in the first requirement, it is obvious that the 
designation of an agent solely for the purposes of service does not of itself comply with 
or satisfy the second condition of maintaining an office in the state for 90 days prior to 
licensing.  

This conclusion is further supported by the ordinary and generally accepted meaning of 
the word "office" which is synonymous with a "place of business". Jones v. Bd. of Adj. 
119 Colo. 420, 204 P. 2d. 560, 564 (1949). An office is a place for the regular 
transaction of business, Bradley v. Certeique Mining and Dredging Co., 157 NYS 
275, 276, 93 Misc. 519 (1960), and is universally regarded as meaning a room or 
building in which a person transacts his business or carries on his stated occupation. 
Red Acres Imp. Club v. Burkhalter, 193 Tenn. 79, 241 S.W. 2d. 921, 925 (1951).  

Certainly in this instance the hiring of an agent by a foreign corporation for the sole 
purpose of receiving and forwarding a Summons and Complaint to the Home Office of 
the corporation located in another State does not fall within any of the above cited 
generally accepted definitions pertaining to maintaining of an office. An occasional or 
isolated act of this type by an agent of a foreign corporation is obviously not a part of the 
continuous, usual and ordinary business of the corporation which, in this case, would be 
building or construction.  

In light of the above analysis, it is the opinion of this office that a foreign corporation 
must do something in addition to merely designating a statutory agent for service in 
order to meet the requirement of "maintaining an office" pursuant to Section 67-16-5 
(C), supra. There must also be some actual showing by the foreign corporation that the 
statutory agent or any other agent or employee of the foreign corporation is performing 
or preparing to perform at least some function in direct connection with and incidental to 
the ordinary business of the corporation so as to constitute an "office" in accordance 
with the statute and cases cited above.  



 

 

In conclusion, references should be made to Specialty Contractors who are excepted 
from residence qualifications under Section 67-16-5 (C) Supra. Specialty contracting 
classification is within the rule making powers of the Contractors' Licensing Board.  

2. Your second question involves an interpretation of Section 67-16-7, N.M.S.A., 1953 
Compilation, set out in part as follows:  

"Expiration of licenses. -- All licenses issued under the provisions of this act (67-16-1 to 
67-16-19) shall elapse and expire on June thirtieth of each year. Applications for 
renewal of a current license accompanied by the same fees hereinabove provided for 
an original license, before the expiration date, shall authorize operation as a contractor 
by such licensee until actual issuance of such renewal license for the ensuing fiscal 
year. All applications for renewal of licenses shall be filed with the registrar not later 
than July thirtieth of each year; otherwise such licenses shall be ipso facto suspended, 
and shall be renewable only on the payment of a fee of twice the amount of the regular 
license fee of such contractor, and unless so renewed shall remain suspended during 
the remainder of the fiscal year. After a license has been suspended, as in this section 
provided, for a period of one (1) or more fiscal years, a new application for license must 
be made and a new license issued in accordance with the provisions of sec. 5 (67-16-5) 
of this act."  

It is apparent that the statute involves two distinct situations resulting from a suspension 
of license for failure to renew within the prescribed period. If the license has been 
suspended for less than one year, the applicant may renew the license upon payment of 
a fee of twice the amount of the regular license fee, even though the applicant might be 
a foreign corporation. If the license has been suspended for more than one year, the 
applicant must apply for a new license and it must be issued pursuant to Section 67-16-
5, N.M.S.A., 1953 Compilation of the Contractors' Licensing Act. In this latter instance, if 
the foreign corporation is no longer qualified to do business under the State Corporation 
laws, and if it no longer maintains an office in the State prior to the application for a new 
license, the requirements in Section 67-16-5 (C), supra, discussed in the first question 
of the opinion, are obviously applicable.  


