
 

 

Opinion No. 62-89  

July 17, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Louis M. Montoya, Chairman, Board of County Commissioners Court House, 
Bernalillo, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

How is a tie vote in a primary election for justice of the peace to be resolved?  

CONCLUSION  

By lot.  

OPINION  

ANALYSIS  

In the recent primary election for justice of the peace, Precinct 6, Cuba, New Mexico, 
the incumbent, Mr. Paul Olivas, and his opponent, Mr. Dan Archuleta, Jr., each received 
126 votes.  

You ask how the tie vote is to be resolved and you specifically mention Attorney 
General Opinion No. 5182, dated December 27, 1948. This opinion referred to Section 
3-6-14, N.M.S.A., 1953 Compilation, a tie vote statute, and pointed out that this statute 
was applicable only to candidates for the State Legislature and candidates for county 
office. The office of Justice of the Peace being a precinct office rather than a county 
office ( Territory v. Witt, 16 N.M. 335, 117 Pac. 860) the lot method of resolving ties 
was held not to be applicable. The opinion pointed out that in the absence of a statutory 
procedure for resolving ties, the rule is that there has been no election and the 
incumbent holds over until the next election. This was the state of the law when Opinion 
No. 5182 was written.  

However, in 1955 the legislature enacted an all-inclusive primary tie vote statute which 
provides as follows (Section 3-11-62, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.):  

"In the event of a tie between any two candidates running at any primary for nomination 
for the same office, such tie shall be determined by lot and the method and procedure 
for so settling such tie . . . shall be the same as now or here-after provided by law for 
a tie at any general election. (Emphasis added)  



 

 

As mentioned the general election tie vote statute is Section 3-6-14, supra, which sets 
up the following procedure:  

". . . the determination as to which of such candidates shall be declared to have been 
elected shall be decided by lot in such manner as may be determined by a committee 
to consist of the two opposing candidates receiving such tie vote, the county 
chairman of each of the dominant political parties, and the judge of the district 
court for such county, or a majority of such committee, and the county canvassing 
board shall issue certificates of election to the candidate so chosen by lot. (Emphasis 
added)  

Since a tie vote in a primary election between two candidates of the same party affects 
only that party, it is not contemplated that the county chairman of the other dominant 
political party be a member of the committee.  

To sum up, the tie vote is to be decided by lot, the manner and method of such drawing 
to be determined by a majority of a committee composed of the District Judge, the two 
opposing candidates and the chairman of the political party involved.  


