
 

 

Opinion No. 62-70  

June 13, 1962  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General George Richard Schmitt, 
Assistant Attorney General  

TO: R. D. Castner, Secretary, State Board of Finance, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. May municipalities, counties and school districts secure the written approval of the 
State Board of Finance for making purchases or entering into contracts for purchases 
without competitive bids as required by Sec. 6-5-4 of the Public Purchasing Act, as 
Amended?  

CONCLUSION  

1. Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

This is a supplementary opinion published at the oral request of the State Board of 
Finance, and which pertains to Attorney General's Opinion No. 62-66, published on May 
28, 1962. In Attorney General's Opinion No. 62-66 this office held that the various 
municipalities, counties and school districts of the State could not purchase under SPA 
contracts. A resolution adopted by the State Board of Finance authorizing these various 
political subdivisions to purchase under SPA contracts pursuant to the State Purchasing 
Agent's Act 6-7-1 to 6-7-13, 1953 Compilation, as Amended, was declared to be invalid. 
If this resolution had been given effect it would have completely circumvented the Public 
Purchasing Act 6 - 5 - 1 to 6 - 5 - 9, N.M.S.A., as Amended, under which the purchasing 
of counties, school districts and municipalities is strictly governed.  

In this opinion we did not discuss Section 6-5-4 (E) of the Public Purchasing Act, as 
Amended, since we did not deem it necessary in analyzing the question presented. 
Inquiry has now been made however, as to whether such provision would bear upon the 
holding.  

Section 6-5-4 (E), 1953 Compilation (PS) provides as follows:  

"Any purchase or sale made in violation of this section shall be void, provided that the 
requirements with reference to obtaining bids shall not apply where the public interests 



 

 

will be better served and where it is impracticable to obtain bids. In such cases the 
purchaser shall secure the written approval of the state board of finance for making 
such purchases or entering into such contracts without competitive bids."  

In essence, this section provides that a municipality, county or school district may 
purchase, with the written approval of the State Board of Finance, without obtaining bids 
as prescribed by Section 6-5-4 (B) of the Public Purchasing Act.  

This is not an exception to the ruling in Attorney General's Opinion No. 62-66. This 
particular statutory provision, 6-5-4 (E), supra, merely provides a way in which the 
political subdivision may enter into various contracts with suppliers without conforming 
to the bid requirements spelled out in Section 6-5-4 (B) providing the State Board of 
Finance finds that it is in the public interest and that bids are impracticable. This section 
does not provide that political subdivisions may purchase under SPA contracts. 
However, when the board has given the written approval to purchase, without bidding, 
the municipality, county or school district in question may purchase under any terms so 
approved. If the supplier in such instance happens to be one named in a specific SPA 
contract, and if the supplier agrees to sell to the political subdivision pursuant to the 
same terms of this SPA contract, such a sale would be valid.  

It should be noted that the board in its discretion, under Section 6-5-4 (E), supra, may 
decide and give written approval to a municipality, county or school district to purchase 
without conforming to the bid requirements, if the board believes it is in the public 
interest and if bids are impracticable. This obviously cannot be a "blanket approval". If a 
valid decision is to be made, each request must be considered on its merits. In other 
words, the board must know why it is in the public interest and must have facts which 
show that bids are impracticable before a reasonable and valid decision may be 
reached.  

In arriving at a decision the board must also consider the legislature's intent in enacting 
the State Purchasing and the Public Purchasing Acts. Certainly a primary purpose in 
enacting both laws was to furnish a method in which the State and political subdivisions 
could purchase economically. However, by specifically excepting municipalities, 
counties and school districts from the State Purchasing Act, the legislature required 
them to follow the local bid requirements of the Public Purchasing Act. It can therefore, 
be reasonably assumed that the legislature, in the interest of the overall state economy, 
contemplated that the political subdivisions should purchase from the local merchants.  


