
 

 

Opinion No. 60-73  

April 14, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Col L. W. Varner Superintendent Fort Stanton Tuberculosis Hospital Fort Stanton, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is an employee of the Fort Stanton Tuberculosis Hospital entitled to pay for his sick 
leave in addition to hospital and medical care?  

2. Is this employee entitled to pay for his accumulated annual leave in addition to 
hospital and medical care?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*432} ANALYSIS  

On March 11, 1959, this office rendered its Opinion No. 59-27 to your institution in 
answer to questions involving somewhat similar but not the identical questions involved 
in the instant situation.  

Some of the research made in connection with said Opinion 59-27 is susceptible of use 
herein.  

Our answer to your first question is that the status of this employee is no different as 
regards hospital and medical care than if he were hospitalized in his own home or in 
some other hospital than the institution headed by yourself.  

As regards that portion of your first question having to do with the entitlement of the 
employee {*433} to sick leave, no specific statute has been found authorizing payment 
to an employee for such reason. In this connection, the booklet entitled "Personnel 
Policy and Pay Plan for Classified Employees of the State of New Mexico" issued 
October 21, 1959, under the title, "Sick Leave," paragraph 6, unnumbered 
subparagraphs 1 and 2, reads as follows:  



 

 

"Sick leave with pay shall be accumulated by each salaried employee at the rate of one 
day for each calendar month of service. Sick leave may be approved to cover absences 
necessitated by personal sickness, or injury, by required eye and dental care, by 
serious illness or death in the immediate family not to exceed three days, but not for 
slight illness or indisposition not incapacitating the employee for the performance of his 
regular duties. Notification of absence on account of sickness shall be given as soon as 
possible on the first day of absence. If such notification is not made in accordance with 
this policy such absence may be charged to annual leave or leave without pay. An 
employee shall be required to furnish a certificate from an attending doctor of medicine 
for all consecutive days of sick leave beyond three days. When circumstances seem to 
warrant such action, the appointing authority may cause to be made an investigation of 
any case of absence on account of sickness or for any other reason.  

Sick leave will not be permitted to accumulate beyond 60 working days."  

In a telephone conversation between yourself and this office, you advise that the 
employee is still on the payroll, in other words, his services have not been terminated. 
You also advise that it is impossible to say how long the employee will be indisposed, 
maybe a week, perhaps a much longer period of time. It is our belief that if it is in 
conformance with the established administrative policy of your institution you can pay 
the employee his sick leave not in excess of 60 working days in the event, of course, 
that he retains his present status as an employee.  

In answer to your second question, no statute has been found which specifically 
authorizes payment of accumulated annual leave.  

We are again relegated to the provisions of "Personnel Policy and Pay Plan for 
Classified Employees of the State of New Mexico", unnumbered subparagraph 1 of 
paragraph 5, entitled "Annual Leave or Vacations" reads as follows:  

"Each permanent or probationary employee shall be entitled to annual leave with full 
pay computed on the basis of one and one-fourth days for each complete calendar 
month of service, except that annual leave shall not accrue to any employee while on a 
leave-without-pay status. Such annual leave will be granted upon written application of 
the employee, except in the case of an emergency, at such time or times as will least 
interfere with the efficient operation and shall be approved by the appointing authority or 
an authorized person prior to the date the leave begins. Employees absent without 
official leave may be subject to deductions from annual leave or salary, suspension 
without pay, or dismissal. Saturdays, Sundays and holidays occurring within a period of 
annual leave shall not be charged as annual leave. The minimum charge for annual 
leave shall be one-half day."  

It is our belief that the employee will be entitled to be paid his accumulated annual leave 
by virtue of said paragraph 5 of the Personnel Regulations for a period of not in excess 
of 24 working days.  



 

 

{*434} We repeat what we said in answer to your first question. The status of the 
employee in this instance is the same as if he were at home or in some other hospital 
receiving medical care.  

By: Carl P. Dunifon  

Assistant Attorney General  


