
 

 

Opinion No. 60-83  

May 5, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Walter R. Kegel District Attorney First Judicial District County Court House Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

Prior to February 26 of this year the Santa Fe Municipal Board of Education and the 
Santa Fe County Board of Education adopted resolutions requesting that rural school 
districts Nos. 2, 5, 6, 7, 10, 12, 23 and 26 of the County of Santa Fe be consolidated 
with the City Schools. On February 26, the State Board of Education took the action 
reflected in the following excerpt from its meeting:  

"Mr. Henry made the following motion:  

I move that the State Board of Education, with the concurrence of the Boards of 
Education of the City of Santa Fe and the County of Santa Fe, consolidate rural school 
districts Nos. 2, 5, 6, 7, 10, 12, 23 and 26 of the County of Santa Fe with the Santa Fe 
Municipal School District No. C-CA to take effect for school purposes July 1, 1960. The 
motion was seconded by Mr. Langley and unanimously carried."  

The Santa Fe Municipal Board of Education now proposes to submit the question of the 
issuance of school bonds at an election to be held on May 26. It is necessary that the 
Board of Education know whether the valuation of these outlying districts may be 
considered in determining the bonding capacity of the district, and whether the people of 
these outlying districts are entitled to vote on the question of the issuance of bonds.  

QUESTION  

In view of Sec. 73-20-6, N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.), is the consolidation of the Santa 
Fe Municipal School District No. C-CA with rural school districts Nos. 2, 5, 6, 7, 10, 12, 
23 and 26, Santa Fe County, now complete for bonding purposes?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*445} ANALYSIS  



 

 

Section 73-20-6, N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.), as pertinent to your question reads as 
follows:  

"For the purpose of voting bonds for the purchase of grounds and erection and 
furnishing of school buildings, such consolidation shall be complete from the time such 
order is signed by the county board of education as aforesaid, or the state board of 
education, as the case may be."  

In the case of consolidations of municipal school districts with any other school districts, 
such consolidation may be ordered by the state board of education upon resolution of 
each of the governing boards affected by such consolidation pursuant to Sec. 73-20-3, 
N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.). As stated in the statement of facts set forth above, both 
the Santa Fe Municipal Board of Education and the Santa Fe County Board of 
Education have adopted resolutions requesting the consolidation of the school districts 
concerned. The question therefore becomes whether the motion on February 26 of the 
State Board of Education duly seconded and unanimously carried may be considered 
an order of the State Board as contemplated by Sec. 73-20-6, making consolidation 
complete for the purpose of voting bonds.  

In our opinion, the action of the State Board of Education on February 26 must be 
construed as such an order. True, there is not a formal order signed by the State Board. 
However, a close reading of the motion which was unanimously carried shows that 
upon the motion being carried, the school districts concerned were consolidated. The 
concurrence of the Boards of Education of the City of Santa Fe and the County of Santa 
Fe had already been made by means of the resolutions previously adopted.  

The only proviso in the motion was that the consolidation take effect for school 
purposes July 1, 1960. While this language is admittedly somewhat ambiguous, we 
construe it to mean that the actual administrative change from separate school districts 
to a consolidated district will take effect on July 1. We must presume that the State 
Board of Education was aware of Sec. 73-20-6, cited above, making consolidation for 
bonding purposes complete upon the approving order of the State Board. Further, it 
appears from the language of the motion as carried that such motion was intended to be 
such an order.  

We know of no New Mexico case directly in point. However, in the case of Harriett v. 
Lusk, et al., 63 N.M. 383, 320 P. 2d 738, 1958, the Supreme Court held that a 
resolution of the State Board of Education, on February 5, 1954, was effective for 
school consolidation and the fact that court action against consolidation required 
another resolution of the State Board in July of 1955 to make the consolidation 
complete did not invalidate the 1954 resolution. Although the precise question in the 
Harriett case was different from the one before us (in the Harriett case the question 
became one of whether the school consolidation act prior to 1955 was or was not to be 
applied), the Supreme Court indicated that a resolution of the Board was an effective 
board action without the need of a formal order.  



 

 

{*446} Since a resolution is merely an indication of desire that certain action be taken, a 
motion unanimously carried directing certain action would certainly appear to have at 
least as much effect and be considered as an "order" of the State Board of Education.  

By: Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


