
 

 

Opinion No. 60-82  

May 4, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. John A. Anderson City Attorney Lordsburg, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Where the same person holds the office of justice of the peace and police judge, may 
such an individual be compensated for both positions?  

CONCLUSION  

Yes, subject to the limitations set out in the analysis below.  

OPINION  

{*443} ANALYSIS  

The question of incompatibility in public office has been dealt with by the Attorney 
General on numerous occasions in the past. Most of these occasions concerned county 
officers, and may be found in the Opinions of the Attorney General Nos. 4169, 4199, 
4254, 4314, 4365, 4781, 5069, 5665, 6033, 6281, 6291, and 57-23. The problem has 
also been considered in the case of Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 163 Pac. 249.  

The question of the application of Article X, Sec. 1 of the Constitution, is not here 
involved. The justice of the peace is a precinct officer and the municipal judge is, of 
course, a municipal officer. However, incompatibility can exist between offices without 
the question of additional compensation being involved, (see § 5-3-40, N.M.S.A., 1953 
Comp.), and, consequently, it is possible that because of the compensation given the 
justice of the peace and the municipal judge, those offices may become incompatible.  

The office of municipal judge is created and defined under Secs. 37-1-1 to 37-1-9, 
N.M.S.A., 1953 Comp. (PS). A very important limitation is contained in Sec. 37-1-2, 
supra, which grants to the municipal judge the jurisdictional authority to hear offenses 
and complaints arising under ordinances and laws of cities and towns. The municipal 
judge has no jurisdiction other than that prescribed therein. The justice of the peace, on 
the other hand, has general jurisdiction and the limitations on the jurisdiction of the 
justice of the peace are set out in Chapter 36, Volume 6, N.M.S.A., 1953 Comp.  

The most important distinction between the jurisdiction of the justice of the peace and 
the municipal judge is that the municipal judge has no civil jurisdiction whatsoever. 



 

 

Therefore, the objection insofar as salary is concerned would arise only in the instance 
of a violation of a municipal ordinance. It is to be noted that Section 38-1-15, N.M.S.A., 
1953 Comp. (PS), seems to give the justice of the peace jurisdiction over violations of 
ordinances. However, read together with the two sections following, it is clear that the 
justice of the peace who hears violations of municipal ordinances must do so as a 
municipal judge and not in his capacity as a justice of the peace. The possibility of 
receiving compensation twice for the performance of one duty thus disappears under 
this interpretation.  

More specifically, we hold that whether the judge hearing the violation of the municipal 
ordinance is a duly elected or appointed municipal judge or a justice of the peace sitting 
as a municipal judge, the duty thus performed is that of a municipal judge and not of a 
justice of the peace. On the other hand, a municipal judge may not exercise any of the 
remaining jurisdictional authority given to a justice of the peace and, therefore, when the 
justice who holds the two offices simultaneously acts as a judge in any other matter, he 
must act as a justice of the peace {*444} and may not sit as a municipal judge. Again, it 
can be seen, that the justice of the peace would not be receiving compensation twice for 
the performance of a specific duty.  

A justice of the peace receives his compensation by virtue of fees for the performance 
of duties which the municipal judge cannot perform and the municipal judge receives his 
compensation in the form of a salary for duties which can be performed only by a 
person sitting as a municipal judge. Under the statute, this can be either an attorney, a 
justice of the peace, or a duly elected or appointed municipal judge. We see no conflict 
in the practice of a justice of the peace being compensated for duties performed as a 
justice and during the same term receiving compensation in the form of a salary for 
duties performed as a municipal judge.  

We have read the Haymaker case, supra, and do not feel that these two offices are 
incompatible under the test set out therein. In addition to the reasoning set out above, 
wherein we hold that a justice of the peace, hearing violations of municipal ordinances 
under Secs. 38-1-15 to 38-1-17, supra, must sit as a municipal judge, we should also 
point out that a justice of the peace is specifically created by the Constitution and the 
Constitution specifically provides that all fines and forfeitures collected by him must be 
paid into the current school fund. Consequently, if we held that the justice of the peace 
hearing violations of municipal ordinances under Sec. 38-1-15, was sitting in the 
capacity of a justice of the peace, we would have grave doubts as to the constitutionality 
of the two succeeding sections which provide for the fines and forfeitures to be paid into 
the municipal treasury.  

The question presented in your inquiry is answered in the affirmative subject to the 
above holding.  

By: B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


