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QUESTION  

QUESTION  

May the State Tax Commission grant easements for public purposes over tax deeded 
lands to the Middle Rio Grande Conservancy District?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*441} ANALYSIS  

In your capacity as attorney for the Middle Rio Grande Conservancy District, a 
municipal corporation of the State of New Mexico, you have requested our opinion on 
the above question. You advise the Conservancy District, in carrying out its program of 
rehabilitation of the District works through contract with the United States Department of 
the Interior, Bureau of Reclamation, needs easements for expansion of the canals and 
drainage works over lands, the title to which is in the State of New Mexico because of 
tax deeds. There has arisen the question of whether the Tax Commission may issue an 
easement over such properties for such purposes without complying with the usual 
requirements relative to advertising.  

A Conservancy District organized pursuant to Article 28 of Chapter 75 of the New 
Mexico Statutes Annotated, 1953 Compilation, is a political subdivision of the State of 
New Mexico and a body corporate with all the powers of a public or municipal 
corporation. Section 75-28-9.  

{*442} In view of this status of the District, § 72-8-51, N.M.S.A., 1953 Compilation, is 
brought into focus. This statute reads as follows:  

"The state tax commission of the state of New Mexico is authorized and empowered to 
sell to any municipality in the state of New Mexico any lots or blocks of ground within 
the corporate limits of such municipality, which may belong to the state of New Mexico 
by virtue of tax deeds from the several county treasurers in this state, at such nominal 



 

 

sum as may be agreed upon, such lands to be used by such municipality for public 
purposes only, and not for resale."  

It becomes self-evident that the above statute authorizes the Tax Commission to sell to 
any municipality any lot or block of ground within the corporate limits of the municipality 
belonging to the State by virtue of tax deeds if such lands are to be used by the 
municipality for public purposes only. Thus, four criteria must be met to invoke the 
authority of this section. 1. The purchaser must be a municipality. 2. The desired land 
must be within the corporate limits of the municipality. 3. The said land must belong to 
the State by virtue of tax deeds. 4. It must be used for public purposes only.  

The first criterion is met by § 75-28-9 (2), supra. The second qualification is one of 
factual determination, but in this instance would have to fall within the exterior 
boundaries of the Middle Rio Grande Conservancy District. The third is again a matter 
of determination by examination of the records on file in the Tax Commission office. The 
fourth and last is that the purchase must be for a public purpose. It appears and is in 
fact by statute declared a public purpose for the District to construct, operate and 
maintain canals, laterals and drains.  

Therefore, it appears that the Middle Rio Grande Conservancy District would fall within 
the class permitted to purchase such lands under § 72-8-51.  

It will be noted that the State Tax Commission is empowered to sell lots or blocks of 
ground situated within the corporate limits of the municipality. It is our opinion that with 
the power to sell the whole it becomes a correlative right to sell a lesser interest in 
accordance with the statute. Therefore, we are of the opinion that the Tax Commission 
may sell a lesser estate, that is, an easement interest in and to, over and across the tax 
deeded premises so long as this interest is all that is needed by the municipality to 
serve the public purpose.  

The only question remaining is whether this statute authorizes the Commission to sell 
without following the usual procedural requirements relating to advertisement and bids. 
The purpose of the statute would be defeated if the usual requirements were to be a 
qualification of the procedures. It becomes self-evident that the purpose of the statute 
was to enable municipalities to acquire tax deeded premises for public purposes without 
requiring it to bid against other prospective purchasers. This becomes clear when one 
recognizes that the Tax Commission may sell the premises to the municipality 
concerned "at such nominal sum as may be agreed upon." Thus, it is our opinion 
that the advertisement and bidding procedures need not be followed.  

By: Thomas O. Olson  

Assistant Attorney General  


