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QUESTION  

QUESTION  

In the event a candidate for an office withdraws prior to the printing of the ballot but after 
the drawing for position on the ballot, will the remaining candidates' names be placed in 
the original positions drawn leaving a blank space where the withdrawn candidate's 
name would have been, or will the names be printed one immediately following the 
other with the space created by the withdrawal eliminated?  

CONCLUSION  

You should eliminate the space created by the withdrawal and place the remaining 
candidates' names in the sequence resulting from the elimination of the withdrawn 
candidates, one under another.  

OPINION  

{*420} ANALYSIS  

Statutes are to be construed in a manner so as to prevent absurdity, State v. 
Llewellyn, 23 N.M. 43, Section 3-11-47, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides in 
part:  

A. (2) . . . "Following and below the designation shall be printed the position number 
drawn by each candidate if applicable . . ." (Emphasis Supplied) * * * The names of 
candidates shall be printed on an equal margin one under another . . ." (Emphasis 
Supplied)  

A. (4) "The names of the candidates for each office upon the ballot shall be arranged 
upon the ballot in an order to be determined by lot. . ." (Emphasis Supplied).  

The names of candidates should be placed on the ballot, one under another, with equal 
spacing between them in the order remaining after all withdrawn candidates have been 
stricken from the list. To hold otherwise would be errant formalism and patently absurd.  

By: B. J. Baggett  
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