
 

 

Opinion No. 60-80  

May 4, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Miss Irene M. Richard, Superintendent Girls' Welfare Home Box 6038, Station B 
Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the Girls' Welfare Home accept custody of a juvenile girl sentenced by the Federal 
District Court for a violation of the Federal Juvenile Delinquency Act, under a contract 
for her care with the Bureau of Prisons?  

CONCLUSIONS  

No.  

OPINION  

{*440} ANALYSIS  

The Girls' Welfare Home was created and its powers were delineated by statute; §§ 42-
5-1, 2, 4 and 5, N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.). It is a well-established rule that such 
agencies are creatures of statute and as such have only the duties, powers and 
jurisdiction as are specifically granted them by statute or as are reasonably necessary 
to the accomplishment of their declared purposes. While we must concede that in some 
instances it would be desirable to permit the commitment of juvenile girls to the Home 
under the circumstances described above, we feel constrained to decide that the laws 
presently in force do not permit it.  

That portion of the statutes which most clearly precludes the commitment is § 42-5-2 
which declares in pertinent part that "The said board (Girls' Welfare Board) shall have 
power to receive . . . {*441} girls under the age of eighteen (18) years committed to it by 
the district judges of the state . . ." (Emphasis Added.)  

This language is sufficiently clear to make any further study of the matter unnecessary. 
However, the same conclusion seems to be demanded by portions of the delinquent 
children statute. Section 13-8-1 et seq., N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.).  

The definition section of said statute (§ 13-8-20, P.S.) provides in part that "Court" 
means juvenile court and that "Judge" means judge of the district court who shall also 



 

 

serve as judge of the juvenile court. Then in the section entitled "Provisions for 
commitment of juveniles" (§ 13-8-53, P. S.), it is provided that:  

"When any juvenile has been found to be within the provisions of this Code (13-8-19 to 
13-8-73), the judge may issue an order to commit such juvenile:  

* * *  

E. In the event the juvenile is a girl, to the Girls' Welfare Home, until twenty-one (21) 
years of age, unless sooner discharged by the order of the juvenile court; . . ."  

We must conclude that juvenile girls may be received by the Girls' Welfare Home only 
upon commitment order of a state district judge.  

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


