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QUESTION  

QUESTION  

Is the jail sentence provided under Sec. 64-13-68, Subsec. (a), N.M.S.A., 1953 Comp. 
(PS), mandatory or may such sentence be deferred or suspended by a justice of the 
peace?  

CONCLUSION  

The imprisonment is mandatory by the justice of the peace with one exception.  

OPINION  

{*461} ANALYSIS  

The statute provides:  

"Any person who drives a motor vehicle on any public highway of this state at a time 
when privilege so to do is suspended or revoked shall be guilty of a misdemeanor and 
upon conviction shall be punished by imprisonment for not less than two (2) days nor 
more than six (6) months and there may be imposed in addition thereto a fine of not 
more than $ 500.00."  

The word "shall" has been construed by the Supreme Court of this State on many 
occasions as mandatory and not as permissive. Such a proposition needs no citation of 
authority in this State. Consequently, from a reading of the statute, it is clear that a 
person who is convicted of a violation under this section must be given at least two 
days' imprisonment and may be given up to six months. The discretionary portion of the 
punishment prescribed is that part which provides that an additional fine up to $ 500.00 
may be levied. The justice of the peace may therefore, in his discretion, refrain from 
imposing a fine but he has not authority to refrain from imposing at least the minimum 
imprisonment prescribed thereunder.  

In connection with this duty imposed on the justice of the peace court, I refer you to Sec. 
5-6-16, N.M.S.A., 1953 Comp., which reads as follows:  



 

 

"When any duty is or shall be enjoined by law upon any public officer, or upon any 
person holding any public trust or employment, every wilful neglect to perform such 
duty, where no special provision shall have been made for the punishment of such 
delinquency, shall be deemed a misdemeanor, punishable by imprisonment in the 
county jail for not less than ten (10) nor more than sixty (60) days or by a fine of not less 
than $ 100.00 nor more than $ 500.00."  

An exception to the mandatory language of Sec. 64-13-68 will be found in Sec. 36-12-4, 
N.M.S.A., 1953 Comp., wherein the justice of the peace may suspend sentence during 
good behavior of a minor violator. We recognize the fact that the justice of the peace 
under our Juvenile Code, has no jurisdiction over minors under the age of 18 years 
since these persons are classed as juveniles. He does, however, have jurisdiction over 
minors between the ages of 18 and 21 years of age and, in this instance, the justice of 
the peace is authorized to suspend sentence.  

The duty of the justice of the peace to commit to jail any person violating Sec. 64-13-68, 
supra, is clearly imposed upon him by that statute, with the one exception set out 
above, he has no discretion except discretion as to the period of imprisonment which 
shall be not less than two (2) days nor more than six months. Failure to exercise this 
legally imposed duty would subject a justice of the peace to a charge of wilful neglect of 
duty as outlined above under Sec. 5-6-16, supra.  

It should be pointed out that the conclusion of this opinion will apply to a person 
operating a motor vehicle on the highways of this State in violation of an order of the 
division suspending his privilege to operate a private vehicle even though the 
suspension order may permit said person to operate business vehicles for the purpose 
of earning his livelihood. In other words, the statute contemplates providing punishment 
for the violation of any suspension order whether it is a complete suspension or 
revocation of all driving privileges or whether the suspension or revocation is only of 
certain specified driving privileges.  
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