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QUESTION  

QUESTION  

May the same person hold the offices of county commissioner and justice of the peace 
at the same time?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*448} ANALYSIS  

Again, the question arises as to whether the holding of two public offices at the same 
time by the same person is compatible. Again, we must turn to the landmark case in 
New Mexico on compatibility of office, Haymaker v. State, 22 N.M. 400, 163 P. 248, 
which held that the offices of member of a city board of education and clerk of the same 
board were incompatible. The test of incompatibility of offices was declared in the 
Haymaker case to be as follows (quoting from 22 N.M. at page 403):  

"In legal contemplation, incompatibility between two offices is an inconsistency between 
the functions of the two. The offices must be subordinate, one to the other, and they 
must, per se, have the right to interfere with the other before they are incompatible. 
(Citing cases.)"  

See also 42 Am. Jur., public officers, Sec. 70 and Opinion No. 60-18, contain an 
extended quote from this citation.  

Your question is, therefore, whether the offices of county commissioner and justice of 
the peace are incompatible in view of the test set forth in the Haymaker case.  

In our opinion, the offices are incompatible. The office of justice of the peace is 
established pursuant to Sec. 36-1-1, N.M.S.A., 1953 Comp. which states that at each 
general election, there shall be elected at each precinct one justice of the peace and 
one constable in the manner now provided by law for the election of state and county 
officers. This section supplements Art. VI, Sec. 26 of the New Mexico Constitution 



 

 

providing that justices of the peace, police, legislators and constables shall be elected in 
and for such precincts or districts as are or may be provided by law. Under Sec. 36-2-8, 
the jurisdiction of a justice of the peace is coextensive with the limits of the county in 
which he is elected but, with certain exceptions not important to this question, he must 
reside and hold his office in the precinct for which he is elected.  

A county commissioner is a member of the board of county commissioners, which board 
exercises the political and corporate powers of the county pursuant to Sec. 15-37-1, et 
seq. Under Sec. 15-37-17, the county commissioners are given the powers to set off, 
organize and change the boundaries of any precinct or township in their county, to 
designate and give the names therefor, and in case of an organization of a new 
precinct, they shall within thirty (30) days from the time such precinct was organized, 
order an election for justice of the peace and constable for such precinct as provided 
{*449} by law. Under Sec. 15-37-18, no new precinct can be set off or organized unless 
a petition is presented to the board of county commissioners signed by at least fifty (50) 
citizens resident within the boundaries of the proposed new precinct. You will note that 
the county commissioners have the power to set off, organize and change the 
boundaries of any precinct subject only to the limitation that a precinct may not be set 
off or organized unless the prescribed petition be presented to them. Thus, it seems 
clear that the boundaries of a precinct may be changed as distinguished from being set 
off or organized without the need for such a petition. In accordance with Sec. 15-37-18, 
the boundaries of set off or organized precincts are to be in a compact form, cover as 
small an area as practicable and serve the greatest convenience of the people therein, 
but this does not, by the terms of the section, apply to precincts whose boundaries are 
"changed."  

It can be seen from a perusal of the above cited sections that a justice of the peace who 
is also a county commissioner could influence and possibly cast the deciding vote at a 
board meeting to "change" the boundaries of his precinct or the precinct of any other 
justice of the peace in the county. True, each justice of the peace in the county has 
coextensive jurisdiction throughout the entire county but it is common knowledge that 
the location of the precinct and its boundaries may decidely affect the amount of fees 
collected by the justice of the peace in the performance of his duties as prescribed by 
law, since, under Sec. 36-19-1 (P.S.), the justice collects $ 5.00 for each case docketed 
before his court. For instance, if the boundaries of a precinct are intersected by a major 
transcontinental highway and the office of the justice of the peace is located within such 
precinct and along that highway, it necessarily follows that a vast majority, if not all, of 
the traffic citations issued against traffic law violators along that highway within the 
county will be referred to this particular justice of the peace. If this justice, as county 
commissioner has the potential power to change precinct boundaries so as to exclude 
the boundaries of any other district from touching upon or being intersected by the 
highway, he could effectively monopolize the majority of criminal matters brought before 
justices of the peace in the county.  

Further, under Sec. 5-6-8 (P.S.) and 36-19-22 (P.S.), justices of the peace are required 
to file reports verified under oath with, among other officers, the boards of county 



 

 

commissioners showing all fines, fees, costs or public moneys received, collected and 
disbursed each month previous. The board has the duty of auditing such reports. It is 
axiomatic that a person should not authorize, or assist in authorizing the audit of his 
own financial affairs. If the same person is a county commissioner and a justice of the 
peace, such would be the case.  

Although we realize this question is not free from conflicting opinion, our opinion is that 
the dangers present in the exercise of power by the board of county commissioners, 
one of whom is a justice of the peace in connection with the situation presented above, 
render the office of county commissioner and justice of the peace incompatible. To put it 
another way, in the words of the Haymaker case, the offices appear to be subordinate, 
one to the other and they have per se the right to interfere with the other, we conclude 
that the offices of justice of the peace and county commissioner are incompatible and 
therefore the same person may not hold both of these offices at the same time.  

By: Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


