
 

 

Opinion No. 60-48  

March 15, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Clay Buchanan Director, N. M. Legislative Council P. O. Box 1651 Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Was Sec. 15-37-3, N.M.S.A., 1953 Comp. (prior to the 1959 amendment) requiring 
division into districts unconstitutional under the Constitution as it exists at the present 
time?  

2. If the proposed amendment receives the approval of the people, could the legislature 
in the future require districting of counties as well as requiring the commissioners to 
reside in the districts?  

3. Would it be possible for a county to avoid a law requiring commissioners to reside in 
commissioner districts by choosing not to district or by abolishing existing districts?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. No, except "H" class counties.  

OPINION  

{*402} ANALYSIS  

Your first question asks whether Sec. 15-37-3 as it read before the 1959 legislature 
attempted to amend it is unconstitutional. This section only provides that counties shall 
be districted and that county commissioners must be elected from each district even 
though they are elected by a vote of the entire county and need not be residents of the 
district from which they are elected. This is so on the basis of the rationale of Gibbany 
v. Ford, 29 N.M. 621, 225 Pac. 577, since any residency requirement other than that 
set out in the Constitution is unconstitutional and void.  

We are of the opinion that Sec. 15-37-3, supra, as it stood before the attempted 1959 
amendment and as it now stands is not unconstitutional. There is nothing in the 



 

 

Constitution which prohibits the legislature from providing for districts in counties. The 
only objection made on the basis of Gibbany v. Ford, supra, was that in addition to that 
requirement the legislature attempted to require commissioners to be residents of these 
districts. This last requirement, of course, violated Art. V, Sec. 13 of the New Mexico 
Constitution and is, therefore, unconstitutional. There is however, no constitutional 
objection to counties being districted when no residence requirement {*403} is made. 
The answer to your first question is that Sec. 15-37-3 is not unconstitutional and is the 
effective statute on this subject at present.  

In light of our discussion under your first question, it is clear that the Constitution may be 
amended to allow the legislature to district counties. This would, however, be a vain act 
since without the constitutional amendment the legislature presently has the power to 
and has districted counties. If the proposed constitutional amendment (Constitutional 
Amendment No. 8) is passed by the people at the next election, we are of the opinion 
that the legislature will then have the power to also provide that commissioners must be 
residents of the districts from which they are elected. With the passage of the 
amendment, the objection under the rationale of Gibbany v. Ford, supra, will have 
been removed. It should be noted, however, that it will require a new enactment by the 
legislature to accomplish this. The 1959 amendment to Sec. 15-37-3, supra, will not 
suffice. See Opinion of the Attorney General No. 60-25.  

Your third question is answered generally in the negative. Since Sec. 15-37-3, supra, as 
it existed before the attempted 1959 amendment is the law on this subject today, 
counties must be districted. The statute uses the word "shall" which is mandatory rather 
than permissive. The only exception to this holding is in the case of "H" class counties 
which have been given permission by the legislature to elect their commissioners at 
large. See Opinions of the Attorney General Nos. 59-188 and 60-25.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


