
 

 

Opinion No. 60-24  

February 15, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Frank J. Dailey, Mayor City of Socorro P. O. Box 621 Socorro, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Can a mayor who is presently serving a term of office without pay and whose term 
expires in April, 1960, file for the position of State Senator from Socorro County on the 
March filing date, and also file and run for a second term as mayor on April 5, 1960, and 
if elected to both offices, carry on the duties of both offices at the same time?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*369} ANALYSIS  

Your question is asked in view of Article IV, § 28 of the Constitution of New Mexico, 
which reads, in part, as follows:  

"No member of the legislature shall, during the term for which he was elected, be 
appointed to any civil office in the state, nor shall he within one year thereafter be 
appointed to any civil office created, or the emoluments of which were increased during 
such term; . . ."  

It seems clear that the office of mayor is a civil office under the standards in the much 
cited case of State ex rel. Gibson v. Fernandez, 40 N.M. 288, 58 P. 2d 1197. 
However, this office has on two prior occasions drawn a distinction between being 
elected to a civil office and being appointed to a civil office. Opinion of the Attorney 
General No. 1776, dated April 8, 1916; Opinion of the Attorney General No. 6138, dated 
April 12, 1955. This distinction has also been drawn by the Supreme Court of New 
Mexico in the case of Territory v. Armijo, 14 N.M. 205. We are of the opinion, 
therefore, that a person who is presently mayor may hold the position of State Senator 
and, further, that a person may run for and be elected to and serve as mayor while 
holding the position of State Senator.  



 

 

Another distinction to be pointed out in the question you pose is that when the person 
runs for mayor in April, 1960, he will not have been elected to the State Senate at that 
time.  

At all events, we are of the opinion that a person may serve both as mayor of a city and 
as State Senator at the same time. In so holding, we are also of the view that there is no 
incompatibility between the offices.  

The only other possible question that could arise as to the legality of such a situation is 
the requirement found in § 2-1-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, which provides that a 
member of the legislature may not receive any compensation as an officer or employee 
of the state other than that received in his legislative capacity. There are several factors 
which take the present situation out of the purview of this statute, the foremost being 
that the position of mayor, as stated by your question, is not a paying position, so this 
statute is no impediment in this instance.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


