
 

 

Opinion No. 60-197  

October 17, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Tom Wiley Superintendent of Public Instruction Department of Education Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are members of the State Board of Education entitled to per diem and mileage 
allowance at the rate provided by § 73-1-4, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), when 
performing duties other than attendance at State Board meetings?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*602} ANALYSIS  

Your request requires an interpretation of § 73-1-4, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), which 
provides as follows:  

"Said members [of the State Board of Education] shall while performing their duties as 
members of the State Board of Education, be entitled to per diem at the rate of twenty 
dollars ($ 20.00) per day, and travel allowance at the rate of eight cents ($ .08) per 
mile."  

It is our opinion that the plain meaning of the above statute is that board members are 
to be allowed reimbursement at the statutory rate when performing any duties imposed 
upon them in their capacity as members of the State Board. The only limitation that 
must be imposed upon this conclusion is that each occasion for application of the rule 
must be examined on its peculiar facts to determine that the particular activity involved 
is a duty imposed by law.  

Some confusion may result from the interpretation given this section by A. G. Opn. No. 
6360, 1956. That opinion ruled that State Board members were entitled to the per diem 
allowance then prescribed only for actual attendance at Board meetings. The different 
conclusion now reached is demanded by the amendment of the subject statute by Laws 
of 1959, Ch. 335, § 2. Under the old law, the then $ 10.00 per diem allowance was 
authorized only for the days of "actual attendance at board meetings". The statute in its 



 

 

present form authorizes per diem to board members at the rate of $ 20.00 per day for all 
duties performed in their capacity as members {*603} of the State board. Therefore, § 
73-1-4 is not limited in its application to attendance at State board meetings.  

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


