
 

 

Opinion No. 60-191  

October 13, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Robert D. Castner State Auditor State Capitol Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a municipality make payments from the juvenile recreation fund to vendors, and 
specified personnel, for goods and services rendered to a municipally owned or 
operated public library, a municipally owned or operated playground, for planning of 
municipally sponsored juvenile activities, for the execution of such planned activities, for 
the planning of and construction of a building on land owned by the municipality for use 
by municipally sponsored activities, including adult activities if the land and building is 
suitable for both juveniles and adults?  

2. Can a municipality disburse lump sums from the juvenile recreation fund to any 
organization, club, group or individual that is conducting an operation that is owned or 
sponsored by the municipality, or must such costs be presented individually to the 
governing body of the municipality, and payment be made upon individual billings?  

3. Can a municipality make lump sum or individual payments from the juvenile 
recreation fund to any organization, club, group, or individual that is conducting an 
operation that is not owned or officially operated by the municipality?  

4. Can a municipality make payments from the juvenile recreation fund for goods or 
materials that will be used in juvenile recreation programs, if such goods or materials 
will be placed or used in a building or on grounds that are not owned, leased, or under 
the jurisdiction of the municipality?  

5. Do these answers apply to the county juvenile recreation funds as well as to 
municipal juvenile recreation funds?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Payment must be made on individual billings.  

3. No.  

4. See Analysis.  



 

 

5. Yes.  

OPINION  

{*593} ANALYSIS  

The answers to your first question can be found in prior opinions of this office. The 
governing body of a municipality can make payments from the juvenile recreation fund 
for goods and services rendered to a municipally owned or operated public library, 
Attorney General Opinion No. 6173, May 31, 1955, Attorney General Opinion No. 57-
285, November 5, 1957, for a municipally owned or operated playground, Attorney 
General Opinion No. 6466, June 13, 1956, and for the planning and execution of 
municipally sponsored juvenile recreation programs, Attorney General Opinion No. 59-
121, August 26, 1959. The latter opinion impliedly authorizes the planning of a building 
for juvenile recreation activities, and the construction of such a building is authorized by 
Section 72-14-14, N.M.S.A., 1953 Compilation, (P.S.). Adult activities may be included if 
the facilities are suitable for both juvenile and adult use, Attorney General's Opinion No. 
57-285, November 6, 1957.  

Your second question concerns lump sum payments in advance to groups or persons 
conducting proper municipal recreation programs. A lump sum payment in advance 
allows the group or person to whom the payment is made to determine the ultimate use 
of the money. Prior opinions of this office have stressed that the responsibility for the 
expenditure of juvenile recreation funds cannot be delegated. These funds should be 
kept separate, and strictly accounted for, Attorney General's Opinion No. 5866, 
December 8, 1953. They may not be turned over to a subordinate board or agency, 
Attorney General's Opinion No. 6466, June 13, 1956. While they may be used for 
planning purposes, they may not be paid in a lump sum to a county planning 
commission for the commission's use in planning recreational activities and facilities, 
Attorney General's Opinion No. 59-81, July 28, 1959, and Attorney General's Opinion 
No. 59-121, August 26, 1959. The latter opinion also held that costs and expenses of a 
planning commission should be presented as they arise, and paid individually. We are 
of opinion that {*594} juvenile recreation funds may not be paid in lump sums to groups, 
clubs, organizations, or individuals conducting proper juvenile recreational activities, but 
that all costs and expenses of such groups or persons must be presented to the 
governing body of the municipality, and paid individually as they arise. In no other way 
will the governing body retain control over the specific uses to which the recreation 
funds are put.  

In answer to your third question, we refer to Attorney General's Opinion No. 6253, 
August 15, 1955. That opinion held that juvenile recreation funds could not be donated 
to the Girl Scouts, Boy Scouts or Salvation Army juvenile recreation programs. The 
opinion went on to add that no donation could be made to a Community Service Center, 
if not owned by the municipality. All such donations were held contrary to Article IX, 
Section 14, Constitution of New Mexico, which prohibits counties and municipalities, 
among others, from donating to persons, associations, or public or private corporations. 



 

 

Although private groups are conducting activities that could properly be conducted by 
the municipality with juvenile recreation funds, the Constitution prevents donations to 
such groups. Juvenile recreation expenditures must be limited to municipally owned, 
operated, or sponsored activities. Hence, we hold that neither lump sum nor individual 
payments may be made to private groups or persons conducting juvenile programs that 
are not municipally owned, operated, or sponsored.  

Your fourth question, in part, is much like your third. If the municipality may not make a 
donation of money to a private group or individual, we fail to see how the municipality 
can pay for goods that will be turned over to private groups or persons. Even where the 
city retains title to the goods, but gives the control and use of those goods to private 
groups or individuals, it is readily seen that the municipality has made a donation of the 
use of the goods. Either arrangement runs afoul of the constitutional prohibition against 
making donations to persons, associations, or public or private corporations.  

The question is not only one of ownership, but also involves control and use of the 
facilities furnished by the municipality. In Attorney General's Opinion No. 6459, June 6, 
1956, we ruled that payments from the juvenile recreation fund can only be made for 
facilities that are under the control or supervision of the governing body of the 
municipality, so that the governing officials of the municipality could insure that the 
facilities or goods provided were used for the purposes intended by law. In Attorney 
General's Opinion No. 59-202, December 4, 1959, we ruled that a municipality could not 
expend the juvenile recreation fund to purchase band uniforms and basketball uniforms 
for the local high school. The gravamen of that ruling is that, by turning over the control 
of the uniforms to the school authorities, the governing officials of the municipality lost 
all power to ensure the use of the uniforms for juvenile recreation purposes. It is our 
opinion that it is contrary to law for the governing officials of a municipality to expend the 
juvenile recreation fund for goods or facilities that are to be turned over to private 
groups or individuals not under the control of the governing officials of the municipality. 
This is not to say that goods or facilities purchased by the municipality cannot in any 
case be placed or used on grounds or in buildings not owned, leased, or under the 
jurisdiction of the municipality. For example, suppose the municipality decided to 
sponsor a juvenile basketball league, and bought basketballs for that purpose. We 
would certainly not require the municipality to construct a municipal basketball 
gymnasium just to make use of the basketballs. It would be perfectly proper for the 
governing officials of the municipality, or their agents in charge of the league, to use the 
equipment in the local high {*595} school gymnasium, if such were made available. But 
we do hold that the basketballs could not be turned over to the high school to use as it 
sees fit. It might even be possible to place or store the municipally owned goods in the 
local high school, or a local Y.M.C.A., for instance, rather than use municipal storage 
space. Any such arrangement must be under adequate safeguards to ensure that 
access to the goods, and control over them, is not surrendered to some group or person 
over whom the municipal officials have no control. Therefore, we hold that the municipal 
officials may not purchase goods or facilities with juvenile recreation funds if the title to 
those goods, or the control over those goods, is surrendered to a group or person not 
under the control of the municipality. But where title to the goods is retained, and 



 

 

adequate control over the goods is ensured, there is no prohibition on placing the 
goods, or using them, in buildings or on grounds not owned, leased, or otherwise under 
[Illegible Word] jurisdiction of the municipality.  

Our answers to the preceding questions apply with equal force to the county juvenile 
recreation fund as to the municipal juvenile recreation fund. Both funds are created by 
the same statute, both are for the same purposes, and both have the same limitations. 
See Section 72-14-14, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.).  

By: Norman S. Thayer  

Assistant Attorney General  


