
 

 

Opinion No. 60-139  

August 5, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Delfin Sanchez State Representative Rio Arriba County Espanola, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Can Representative Carl M. Turner serve on the Board of Regents of Northern New 
Mexico Normal if he has resigned from his position with the State Legislature?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*518} ANALYSIS  

Opinion of the Attorney General No. 59-93, dated August 10, 1959, held that 
Representative Carl M. Turner as State Representative from Socorro County could not 
legally serve as a member of the Board of Regents of Northern New Mexico Normal. 
You indicate in your request that Mr. Turner has resigned or is about to resign from his 
position with the State Legislature. As we view the question, this does not now entitle 
Mr. Turner to serve on the Board of Regents.  

Article IV, § 28, of New Mexico Constitution reads, in part, as follows:  

"No member of the legislature shall, during the term for which he was elected, be 
appointed to any civil office . . . ."  

In our opinion, the words underlined in the above quotation mean that a person who 
was elected to the Legislature cannot serve in an appointive civil office during the entire 
term for which he was elected. The fact that he resigned does not affect this prohibition. 
To hold otherwise would defeat the plain intention of this constitutional prohibition. If a 
legislator could circumvent this provision by resigning after the Legislature has 
adjourned and accept a civil office, it would render this section meaningless.  

We hold, therefore, that a member of the Legislature cannot hold an appointive civil 
office during the entire term for which he was elected. This means that Mr. Turner 
cannot legally be a member of the Board of Regents of Northern New Mexico Normal 
until January 1, 1961.  



 

 

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


