
 

 

Opinion No. 59-39  

April 21, 1959  

BY: FRANK B. ZINN, Attorney General  

TO: Mr. Raymond E. Keithly District Attorney Seventh Judicial District Truth or 
Consequences, N. M.  

A county would not be liable for damages resulting from possible injuries incurred by a 
person in the use of a foot bridge if the county constructed such a bridge.  

OPINION  

{*60} Your predecessor in office, Mr. E. M. Barber, has asked whether if a county 
constructed a foot bridge across a creek and provided adequate side and floor boards 
would the county be liable for the damages resulting from possible injuries incurred by a 
person in using the bridge.  

In my opinion, there would be no liability on the part of the county should it construct the 
bridge if some one thereafter was injured while using the bridge.  

Your inquiry basically raises the question as to whether a county may be liable for 
damages resulting from an injury sustained by a person using a public works. As a 
general rule, apart from statute and considerations of nuisance, a county is not liable for 
tort in connection with the construction or maintenance of public improvements or works 
where such construction or maintenance is the {*61} performance of a governmental 
function. 20 C.J.S., Counties, Sec. 218, page 1070.  

At the outset, it should be noticed that I have found neither general or special legislation 
providing for suits against counties for injuries arising from dereliction of duty in 
maintaining public roads, bridges or other public improvements, or for torts committed 
by any of its officers, servants or agents in the management or operation of 
improvements of this type. The case of Vigil v. Penitentiary of New Mexico, 52 N.M. 
224, points out that such general or special legislation must be enacted and must exist 
before such actions are instituted, and in Vigil v. State, 56 N.M. 411, special legislation 
was declared unconstitutional. Thus, unless the county will be maintaining the foot 
bridge in a private or proprietary or voluntary capacity, a person using the bridge cannot 
bring suit against the county.  

It is my view that the construction and maintenance of the foot bridge in this instance 
would be the tender of a "governmental function". As pointed out in Barker v. City of 
Santa Fe, 47 N.M. 85, page 89, when a municipality or other governmental subdivision 
acts for the public benefit generally, as distinguished from acting for its immediate 
benefit or private good, it is acting in a governmental capacity.  



 

 

In the case of Murray v. County Commissioners, 28 N.M. 309, it was pointed out that 
the exemption of counties from liability for torts in the performance of their governmental 
functions is based upon the proposition that a county is an involuntary subdivision of the 
state and exercises by direction and command of the state a portion of the 
governmental function thereof. Grant County, therefore, was held not liable for injuries 
received by a person by reason of a defective highway. This holding in the Murray case, 
supra, was recently upheld by the New Mexico Supreme Court in Elliott v. Lea County, 
58 N.M. 147.  

In this instance it has been pointed out that the foot bridge will be constructed across 
the Percha Creek at Hillsboro, New Mexico, to be used principally by children at such 
times when water prevents crossing by pedestrians. The erection of this bridge, I 
believe, will insure the safety of children who must cross the creek when it contains 
water, and if the county supplies this public works, it will do so as a governmental 
function rather than as a private, proprietary or voluntary undertaking.  

One last question remains as to whether the bridge could possibly be constituted a 
nuisance, thus subjecting the county to liability. It has been held that a bridge 
constructed under due authority of law in a manner authorized by law is not a nuisance. 
66 C.J.S., Nuisance, Sec. 28, P. 790. Inasmuch as it is my opinion that the construction 
and maintenance of the bridge is a necessary works and one constructed under due 
authority of law, I do believe the bridge could be held to be a nuisance, thus invoking 
possible liability on the part of the county should one be injured in the use of the bridge 
following construction.  

Fred M. Calkins, Jr.  


