
 

 

Opinion No. 59-38  

April 21, 1959  

BY: FRANK B. ZINN, Attorney General  

TO: State Highway Commission State Highway Department 1120 Cerrillos Road Santa 
Fe, New Mexico. Attention: Mr. L. D. Wilson Chief Highway Engineer  

State Highway Commission cannot legally issue permits for the movement of trucks in 
driveaway-towaway saddle mount combinations of more than one towed vehicle.  

OPINION  

{*58} This is in reply to your recent request for an opinion on the following question:  

May the State Highway Commission legally issue permits for the movement of double 
saddle mount combinations?  

It is the opinion of this office that the State Highway Commission cannot legally issue 
permits for the movement of double saddle mount combinations.  

In order to answer this question fully and correctly, it is necessary {*59} to know the 
statutory definition of the following: truck, trailer, semitrailer and truck-tractor.  

A truck is defined in Sections 64-14-6 (a) and 64-1-7 (d), N.M.S.A., 1953 Compilation, 
as follows:  

"Every motor vehicle designed, used, or maintained primarily for the transportation of 
property."  

A truck tractor is defined in both sections 64-1-7 (a) and 64-14-5 (a), N.M.S.A., 1953 
Compilation, and in both instances reads as follows:  

"Every motor vehicle designed and used primarily for drawing other vehicles and not so 
constructed as to carry a load other than a part of the weight of the vehicle and load so 
drawn."  

A comparison and study of the above definitions makes it obvious that the unit 
furnishing the motive power in a piggyback combination, except under extraordinary 
circumstances, must be either a truck or a truck tractor.  

Now do the two vehicles being piggybacked come within the definition of either a trailer 
or semitrailer?  



 

 

A trailer is defined in Sections 64-1-8 (a) and 64-14-7 (a), N.M.S.A., 1953 Compilation, 
the same in both sections and reads as follows:  

"Every vehicle with or without motive power, designed for carrying persons or property 
and for being drawn by a motor vehicle and so constructed that no part of its weight 
rests upon the towing vehicle."  

A semitrailer is defined in both Sections 64-1-8 (b) and 64-14-7 (b), N.M.S.A., 1953 
Compilation, the same and reads as follows:  

"Every vehicle with or without motive power, other than a pole trailer, designed for 
carrying persons or property and for being drawn by a motor vehicle and so constructed 
that some part of its weight and that of its load rests upon or is carried by another 
vehicle."  

As neither of the two piggybacked trucks were "designed for being drawn by a motor 
vehicle", the units cannot under the circumstances be considered to be either a trailer or 
semitrailer. Therefore, the piggyback combination does not come within the terms of 
Section 64-23-15 (c), N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), which reads as follows:  

"No combination of vehicles coupled together shall consist of more than two (2) units, 
except that a truck tractor and semi-trailer will be permitted to pull one (1) trailer. No 
combination of vehicles including any load thereon shall exceed an over-all length of 65 
feet inclusive of the front and rear bumpers."  

Since the piggyback combination violates the prohibition against combinations 
consisting of more than two vehicles and does not come within the exception, this 
combination is clearly illegal.  

The piggyback combination also undoubtedly comes under the definition of "driveaway-
towaway operation", which is found in Section 64-14-7 (e), N.M.S.A., 1953 Compilation, 
which reads as follows:  

"Driveaway-towaway operation. The term 'driveaway-towaway operation' means any 
operation in which any motor vehicle or motor vehicles, new or used, constitute the 
commodity being transported, when one (1) set or more of wheels of any such motor 
vehicle or motor vehicles are on the roadway during the course of transportation, 
whether or not any such motor vehicle furnishes the motive power."  

{*60} It should be noted that in the above quotation there is some indication that 
"driveaway-towaway operations" were not to be limited to a towing and a single towed 
unit as it states "when one (1) set or more of wheels of any such motor vehicle or motor 
vehicles are on the roadway during the course of transportation." Since Section 64-14-7, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), was passed in 1955, we feel that the latter statute 
being the last expression of the legislature is controlling. The driveaway-towaway 
statute is ambiguous.  



 

 

Since the piggyback combination comes under Section 64-14-7 (e), N.M.S.A., 1953 
Compilation, it follows that it comes under Section 64-20-41, subsection 3, N.M.S.A., 
1953 Compilation, and the exception found in subparagraph (b) of subsection 3 and 
which reads as follows:  

"3. From and after the effective date of this act every bus, truck, truck-tractor, road-
tractor, trailer, semitrailer, and pole trailer shall be equipped with brakes on all wheels in 
contact with road surfaces, except:  

. . .  

(b) Any vehicle being towed in a driveaway-towaway operation, provided the 
combination of vehicles is capable of complying with the performance requirements of 
section 150 (b) [this section]; . . ."  

Section 150 (b) is subsection 7 (b) of Section 64-20-41, N.M.S.A., 1593 Compilation, 
quoted above, and has to do with brakes and brake performance.  

The piggyback combinations also come under the requirements of Section 64-20-15, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, which outlines the lighting for driveaway-towaway 
operations.  

By way of conclusion, it is my belief from the wording of the above quoted statutes that 
the State Highway Commisison cannot legally issue permits for the movement of double 
saddle mount combinations.  

Hilario Rubio  


