
 

 

Opinion No. 59-43  

April 27, 1959  

BY: FRANK B. ZINN, Attorney General  

TO: Mr. George T. Reynolds District Attorney Eighth Judicial District Taos, New Mexico  

All bonds by executors, administrators and guardians, all wills admitted to probate and 
all orders of the Probate Court must be recorded in a separate record with a reference 
to volume and page of court record where a complete record may be found.  

OPINION  

{*65} This is in reply to your recent request for an opinion on the following question:  

What particular papers filed in Probate Court should be recorded?  

It is the opinion of this office that all bonds given by executors, administrators and 
guardians, all wills admitted to probate and all orders of the Probate Court must be 
recorded in a separate record book with a reference to the volume and page of court 
record where a complete record thereof may be found.  

Section 16-4-29, N.M.S.A., 1953 Comp., reads as follows:  

"The clerk shall also record at length in books kept for that purpose, all bonds given by 
executors, administrators and guardians, and all wills admitted to probate."  

The above statute specifically provides for the recording in books kept for that purpose, 
all bonds given by executors, administrators and guardians and all wills admitted to 
probate. See also Section 30-2-20, N.M.S.A., 1953 Comp.  

Section 16-4-28 reads as follows:  

"The county clerk shall keep a record or docket additional to the other records required 
by law, showing as follows:  

First. The name of every deceased person whose estate is administered and the date of 
his death.  

Second. The names of all the heirs-at-law, devisees, legatees and widow of such 
deceased person, and their ages and places of residence, so far as the same can be 
ascertained.  



 

 

Third. A note of every sale of real estate made under the order of the probate court or 
district court, with a reference to the volume and page of the court record where a 
complete record thereof may be found.  

Fourth. A brief minute of every step taken, or proceeding had in the course of the 
administration, with a reference to the volume and page thereof may be found."  

The legislative intent of the above statute is that the clerk should keep a minute record 
or docket book setting forth appropriate notations on every step of the proceeding, 
showing by reference to volume and page where the complete court record of that 
particular phase of the case may be found. These minute entries should also show the 
date required by the first two sections of the statute.  

Your attention is further directed to Sections 31-1-17 and 16-1-5 of N.M.S.A., 1953 
Comp., which provide respectively for the recording of  

"All letters testamentary, and of administration, and all bonds and affidavits of executors 
and administrators * * *".  

and  

"* * * judgments, rules, orders and other proceedings of the respective courts * * *".  

Section 31-1-17, as quoted, is free from doubt and needs no interpretation. The intent of 
the first three words of the quoted portion of Section 16-1-5 is equally clear. The phrase 
"and other proceedings of the respective courts" is somewhat more troublesome but 
when read in connection with the decision in In re Montano's Estate, 38 N.M. 355, 33 
P. 2d 906, the interpretation is more clear. The Court therein stated:  

"* * * a decision of an issue by the probate court is not {*66} completely and effectively 
rendered until it has been entered of record." supra 357  

In view of this decision and the language of the statute, I am of the opinion that it is 
incumbent upon the clerk to record any writing expressing a decision of the court upon 
any matter.  

This sets forth the minimum requirement relative to the recording of instruments, 
documents or other writings relating to the administration of estates. It is obviously 
permissible to record others. To this end, see the provision made for fees for recording 
set forth in Sections 71-1-10, N.M.S.A., 1953 Comp., (P.S.), and 71-1-11, N.M.S.A., 
1953 Comp. May I suggest that you also refer to the standards relative to title 
examinations prescribed by the State and local bar associations. These may require 
material additional to that required by the statutes and, of course, the clerk may find it 
desirable to cooperate and facilitate their purpose by recording the additional material.  



 

 

All the other papers enumerated in your letter of February 14, 1959 and filed with 
Probate Court and not specifically covered by this opinion will not have to be recorded.  

Hilario Rubio  

Assistant Attorney General  


