
 

 

Opinion No. 59-34  

April 6, 1959  

BY: FRANK B. ZINN, Attorney General  

TO: Honorable W. T. Scoggin District Judge Third Judicial District County Court House 
Las Cruces, New Mexico  

County Commissioners have power to determine a vacancy in the office of the justice of 
the peace to exist by reason of abandonment by the elected incumbent and to appoint 
another person to fill the vacancy.  

OPINION  

{*51} In substance, your recent request for an opinion presents the following question:  

A man was duly elected as justice of the peace and after January 1st, he gave bond as 
required by law. Since the election he has not actually resided in the precinct nor in the 
county in which his precinct is located. He had been absent from the precinct and 
county some forty (40) days when the commissioners declared the office vacant. On the 
state of facts presented, do the county commissioners have the power to declare the 
office vacant?  

In answering your question, I will assume that the man is pursuing a gainful occupation 
elsewhere than in the precinct of his alleged residence.  

It is my belief that regardless of the particular statute upon which the commissioners 
base their action, that it is their prerogative to determine that the office of justice of the 
peace to be vacant if in their opinion the official has by reason of his absence 
abandoned the office.  

Section 5-3-40, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads as follows:  

"Any incumbent of any public office or employment of the state of New Mexico, or of any 
of its departments, agencies, counties, municipalities or political subdivisions 
whatsoever, who shall accept any public office or employment, whether within or without 
the {*52} state, (other than service in the armed forces of the United States of America) 
for which a salary or compensation is authorized, or who shall accept private 
employment for compensation and who by reason of such other public office or 
employment or private employment shall fail for a period of thirty (30) successive days 
or more to devote his time to the usual and normal extent during ordinary working hours 
to the performance of the duties of such public office and employment, shall be deemed 
to have resigned from and to have permanently abandoned his public office and 
employment."  



 

 

The statutes of the State of Ohio are somewhat similar to the statutes of this state as 
regards the question at hand. In the case of State ex rel. Trago v. Evans, 166 Ohio 
State, Reports 269, cited a provision of statute which state generally that whenever a 
county officer is absent from the county for ninety (90) consecutive days except in case 
of sickness or injury or while in active military service, his office shall be deemed vacant 
and that the county commissioners shall declare a vacancy to exist. In that case it was 
held that when a sheriff was absent from the county for ninety (90) consecutive days 
and his absence was not caused by sickness or injury, the county commissioners had a 
ministerial and mandatory duty to perform, that is to declare that a vacancy existed in 
the office of sheriff.  

In this case there is cited the case of Steubenville v. Culp, 38 Ohio State 18, to the 
effect that offices are held in this country, neither by grant or contract, and that no 
person has a vested interest or private right of property in them.  

The last paragraph of the Trago case states:  

"Any candidate for any county office is bound to know the provisions of this statute and 
is bound to know that if elected his office will become vacant in case of his absence as 
outlined in the statute, and, therefore, since his office is a public privilege and not a 
property right, he can have no redress if a vacancy in his office occurs in accordance 
with a statute. If, at times, harsh consequences may ensue as a result of the 
enforcement of the law, the remedy for those consequences is a province of the 
legislative and not the judicial branch of the government."  

Although the facts and the statutes are perhaps not identical, it is my belief that it is a 
common rule of law in our sister states that an officer cannot wilfully abandon an office 
to which he has been elected and continue to hold such office.  

The power of the Commissioners to appoint a person to fill a vacancy in the office of 
justice of the peace is clearly set forth in Section 5-31-42, New Mexico Statutes 
Annotated, 1953 Compilation.  
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