
 

 

Opinion No. 59-149  

September 22, 1959  

BY: HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays Executive Secretary Public Employees Retirement Board P. O. 
Box 2237 Santa Fe, New Mexico  

{*226} Receipt is acknowledged of your letter of recent date in which you request an 
opinion as to whether or not Mr. Bikkers is entitled to be given credit for the period from 
March 1, 1956 to March 1, 1958.  

It is the opinion of this office that Mr. Bikkers is not entitled to service credit for the 
period from March 1, 1956 to March 1, 1958.  

It appears that Mr. Bikkers, a former employee of the State Highway Department and a 
member of the Public Employees Retirement Association of New Mexico, was injured 
accidentally on November 22, 1955. Mr. Bikkers had some annual leave coming as well 
as sick leave and on March 1, 1956 he was dropped from the payroll of the New Mexico 
State Highway Department.  

Under § 5-5-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), under the heading "definitions", is 
found the following:  

"O. 'Contributing service' means service rendered on or after August 1, 1947, as a 
contributing member."  

Paragraph 4 of § 5-5-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), reads as follows:  

"4. Except as otherwise provided in section 5-5-1 through 5-5-23 New Mexico Statutes 
Annotated, 1953 Compilation (being Laws 1953, chapter 162), as amended from time to 
time, should any member separate from the services of an affiliated public employer, for 
reasons other than becoming an annuitant, he shall thereupon cease to be a member, 
and the total service credited to him, at the date of his said separation from service, 
shall be forfeited by him. In the event the said person is reemployed by an affiliated 
public employer he shall again become a contributing member of the association, and 
the total service forfeited by him, at the time of his said last separation from service, 
shall be restored to his credit: Provided, that the said member returns to the employees' 
savings fund the full amount of accumulated deductions he may have previously 
withdrawn therefrom, together with regular interest computed from the date of 
withdrawal to the date or dates of repayment. In the event a member becomes an 
annuitant, by reason of his retirement, he shall thereupon cease to be a member for so 
long as he shall be an annuitant; but if said person is thereafter again employed by a 
public employer which is or which thereafter becomes an affiliated public employer, said 
person shall again become a contributing member upon such employment or affiliation, 



 

 

whichever last occurs, for the period of such employment, for the limited purpose of 
acquiring additional service credit and {*227} permitting recomputation of his annuity, 
without change of option or election, upon termination of such employment. No person 
who is required again to become a contributing member pursuant to this section may 
exempt himself from membership in the association."  

Under the wording of the above quoted statute, Mr. Bikkers, when he separated from 
the service, forfeited his service credit for the reason that he was not a contributing 
member during the years 1956 to 1958. It is inherent in the Act that a person must be 
an employee of an affiliated public employer to be eligible for the benefits conferred by 
the Act, including any recomputation of time.  

It, therefore, follows that our conclusion must be that Mr. Bikkers is not entitled to 
service credit for the period from March 1, 1956 to March 1, 1958.  

Hilario Rubio  

Assistant Attorney General  


